ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 - 2018Γιορτή λήξης


Ιούνιος 2018. Μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της. Τα παιδιά αποχαιρετώντας το δημοτικό παρουσίασαν με πολύ χιούμορ, αγάπη και τραγούδια μια παράσταση που διαπραγματευόταν το χάσμα των γενεών. 
Τα παιδιά μας άνοιξαν τα πανιά τους για νέους ορίζοντες!!! Τους ευχόμαστε καλή τύχη σε ότι κι αν επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους.

Επέτειος Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, οργανώσαμε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Η κ. Δόμνα Παπαβασιλείου μίλησε για τα γεγονότα και τον αγώνα των φοιτητών εκείνης της εποχής. 


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης παρουσίασαν την εκδήλωσή τους με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Δ. Καναβούρα και κ. Α. Σκυλογιάννη. 


Τη χορωδία της εκδήλωσης επιμελήθηκε η μουσικός του σχολείου μας. κ. Κ. Κουκολίτσου. 


Η εκδήλωση συγκίνησε γονείς και παιδιά που την παρακολούθησαν.

Δραστηριότητες 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού


Με τη συνδρομή μαθητών και εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 διοργανώθηκαν οι δραστηριότητες για την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Οι μαθητές όλων των τάξεων πήραν μέρος  αντίστοιχα στις παρακάτω αθλητικές δραστηριότητες που προγραμμάτισαν οι γυμναστές του σχολείου κ. Γκόλτσος Αθανάσιος και Βούκατας Βάιος:

  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: (Αλάτι ψιλό- Αλάτι χοντρό : Μπάλα στο Τούνελ,  Γάτα – Γατούλα  : Ο πιο αδύναμος κρίκος)
  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ:  (Θησαυρός : Σκυταλοδρομία με μπάλες,   Μήλα : Σκυταλοδρομία με μπάλες)
         ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: (Μαντηλάκι αγόρια – κορίτσια χωριστά, Σκυταλοδρομία με στεφάνια και κώνους και ισορροπία μπάλας)
          Κλασική Σκυταλοδρομία, αγόρια  κορίτσια  χωριστά
  Δραστηριότητες που σχεδίασαν η Ψυχολόγος κ. Βρασίνη Ναυσικά και η Μουσικός του σχολείου κ. Κουκολίτσου Κων/να 


  Μουσικοκινητικό παιχνίδι βασισμένο στους Ολυμπιακούς κύκλους

         Τα παιδιά ανά τάξη και χωρισμένα σε ομάδες, αφού προηγήθηκε συζήτηση για το συμβολισμό των ολυμπιακών κύκλων, σχημάτισαν με τη συνοδεία μουσικής τους ολυμπιακούς κύκλους. Ο συντονισμός των κινήσεων για τον σχηματισμό των κύκλων με το ρυθμό της μουσικής, απαιτούσε συνεργασία και αποδοχή όλων των μελών-μαθητών που συμμετείχαν.  Παντομίμα  με τα ολυμπιακά αθλήματα

  Οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδι παντομίμας με ολυμπιακά αθλήματα. Ανά ομάδες επιλεγόταν τυχαία ένας μαθητής ή μαθήτρια ο οποίος/α θα παρουσίαζε ένα άθλημα της αρέσκειας του χρησιμοποιώντας μόνο κινήσεις με το σώμα του. Η υπόλοιπη ομάδα καλούσε να μαντέψει το άθλημα. Το παιχνίδι έφερε τα παιδιά κοντά στη γνώση των ολυμπιακών αθλημάτων ,ενώ η θεατρικότητα που απαιτούσε η παραπάνω δραστηριότητα ενίσχυε την έκφρασή του και την απευαισθητοποίηση απέναντι στην έκθεση.  

  Ζωγραφική με θέμα τα αθλήματα και τα οφέλη τους στα παιδιά

          Ακολούθησε συζήτηση για τα οφέλη του αθλητισμού. Τι μας προσφέρει η άθληση και το ομαδικό παιχνίδι. Ποια είναι τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση ακολούθησε ομαδική Ζωγραφική με θέμα τα αθλήματα και τα οφέλη τους στα παιδιά ( χαρά , συνεργασία ,   ισότητα, ομαδικότητα  κ.λ.π. ) . Η ομαδική ζωγραφιά βοήθησε τα παιδιά να έρθουν κοντά στις έννοιες που συζητήθηκαν και να τις αποτυπώσουν με λέξεις και χρώματα. Παράλληλα, ενισχύθηκε το ομαδικό πνεύμα και η καλλιτεχνική έκφραση. 


   Επίσης όλοι οι εκπαιδευτικοί των τάξεων συζήτησαν με τους μαθητές για τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή και προχώρησαν σε δραστηριότητες και κατασκευές.


  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 - 2017


  Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

  Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 στις 8.30 το πρωί 
  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας 
  οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης 
   τίμησανν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τις μανούλες τους.


  Αποτέλεσμα εικόνας για γιορτη τησ μητερασ 2017  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
  ΣΤΟ 23o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

         Οι μικροί μαθητές της Β΄ τάξης μοιράστηκαν ρόλους και μοίρασαν σε όλους μας στιγμές που μόνο τα παιδιά ξέρουν να χαρίζουν απλόχερα.
         Γιόρτασαν τη γέννηση του Χριστού με τους συμμαθητές τους και μοίρασαν τη γέννηση της ελπίδας, στους γονείς και τους δασκάλους τους που παρακολούθησαν τη γιορτή τους.
          Με τα θεατρικά τους μας ταξίδεψαν στον ουρανό των αγγέλων, στη χώρα των ξωτικών και στον παράξενο χώρο της πραγματικότητας και των ανθρώπων.
          Το ταξίδι αυτό ακολούθησαν και τα συναισθήματα άλλοτε γελώντας, άλλοτε νιώθοντας δέος απέναντι στο Θείο γεγονός και άλλοτε δακρύζοντας στη στείρα αλήθεια.
          Μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι πρέπει να διώξουμε τη Φρικαντέλα που κρύβουμε μέσα μας, να απομακρυνθούμε από τη χώρα των καλικαντζάρων  και να καλλιεργήσουμε την αγάπη…………..
          Έτσι καταλήξαμε στην αγκαλιά του Aϊ   Βασίλη!!!!!!!!!!!!!!

  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

         Με επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος το χριστουγεννιάτικο παζάρι στο σχολείο μας. Σύλλογος γονέων και Σύλλογος διδασκόντων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία των στόχων της εκδήλωσης.   ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ...  ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

        Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας της Α΄ τάξης "Μια παράσταση στην πλατεία", δόθηκε στο σχολείο μας μια παράσταση του θεάτρου σκιών. 
        Οι μικροί μαθητές της  Α΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά μια αληθινή παράσταση, να γνωρίσουν όλες τις φιγούρες του θεάτρου σκιών, να μάθουν την ιστορία του αλλά και να ανακαλύψουν την τεχνική του. Έκαναν και οι ίδιοι τους καραγκιοζοπαίκτες και φυσικά και πάνω απ' όλα διασκέδασαν με την ψυχή τους!
  ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


  Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, γιορτάσαμε στο σχολείο μας την επέτειο του Πολυτεχνείου.
  Η κυρία Χριστίνα Τερζούδη μίλησε για τα γεγονότα της εποχής εκείνης και τον αγώνα αντίστασης των φοιτητών ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.
  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης παρουσίασαν τα θεατρικά 
  «Οι μέρες του Πολυτεχνείου» και «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», με την καθοδήγηση της θεατρολόγου,  κυρίας Θεοδώρας Παπαδούλη και των δασκάλων τους κ. Δ. Τσικρίκα, κ. Β. Κοντογιάννη, κ. Φ. Τσιλιάκου.
  Η χορωδία της Δ΄ τάξης με τη μουσικό κ. Κων/να Κουκολίτσου πλαισίωναν την εκδήλωση.

  Η εκδήλωση συγκίνησε γονείς και παιδιά που καταχειροκρότησαν την προσπάθεια των μαθητών.


   28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


  Οι μαθητές των Γ1 και Γ2 τμημάτων του σχολείου μας, με τους δασκάλους κ. Παυλίνα Γκοτζαγιορίδου, κ. Δημήτρη Καναβούρα, τη θεατρολόγο κ. Θεοδώρα Παπαδούλη και τη μουσικό κ. Κωνσταντίνα Κουκολίτσου, παρουσίασαν τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα, θεατρικά, τραγούδια και σχετικά βίντεο μετέφεραν το κλίμα της εποχής σε όλους τους μαθητές του σχολείου.


  Ο ΤΑΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΑΚΗΣ 
  ΣΥΝΑΝΤΑ
  ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ

  Για μια ακόμη χρονιά το καταπληκτικό βιβλίο της αγαπημένης μας θεατρολόγου, Κατερίνας Βασδέκη, ζωντάνεψε στη σκηνή του θεάτρου του σχολείου μας. 
  Οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης ενθουσιασμένοι παρακολούθησαν τη δραματοποίηση του βιβλίου και ταξίδεψαν στον μαγικό χώρο της μουσικής συντροφιά με τον αγαπημένο τους Τάκη... 

  (Τάκηθ το θκουλήκι... - ο πρωταγωνιστής)  Η ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
  ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

  Με μεγάλη επιτυχία και με τη συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας διοργανώθηκε και φέτος η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού.
  ΓΙΟΡΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ

  Μετά το πρώτο κουδούνι οι μαθητές της έκτης τάξης, οι δασκάλες της Α΄τάξης, ο Διευθυντής και η Μουσικός του σχολείου υποδέχτηκαν με μια όμορφη γιορτούλα τους μικρούς μαθητές της Πρώτης. 
  Παρόντες, φυσικά, ήταν οι γονείς των παιδιών, που άλλοτε με δάκρυα συγκίνησης και άλλοτε με δάκρυα χαράς καμάρωσαν τα παιδάκια τους να εγκλιματίζονται με χαρά και χαμόγελο στο νέο τους σχολικό περιβάλλον.
  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 - 2016  Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ       Στις 24 Μαρτίου τα παιδιά της Ε΄ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν το χρονικό της γιορτής  της 25ης Μαρτίου με θεατρικά, παρουσιάσεις και τραγούδια. 

     Την εκδήλωση παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι μαθητές του σχολείου και οι γονείς των μαθητών.
  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 

  ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ 


         Την παραμονή της γιορτής των τριών Ιεραρχών, προστατών της παιδείας, των μαθητών και των δασκάλων, οι μαθητές της Ε΄ τάξης ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα μικρό αφιέρωμα για τους τρεις Ιεράρχες.  Συγκεκριμένα, παρουσίασαν σκηνές από τα παιδικά  τους χρόνια, μια σκηνή από τη δίκη και την απολογία του Μεγάλου Βασιλείου, καθώς και μια πρωτότυπη συνέντευξη με τους τρεις Ιεράρχες.   "Ο ΤΑΚΗΣ Ο ΤΕΤΑΡΤΑΚΗΣ 
  ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ"


  Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 3 Φλεβάρη το μουσικό παραμύθι "Ο ΤΑΚΗΣ Ο ΤΕΤΑΡΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ", της θεατρολόγου κ. Κατερίνας Βασδέκη, από την ομάδα του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου. 
  Ο Τάκης ο Τεταρτάκης και οι φίλοι του είναι μια χαρούμενη παρέα που θέλουν συνεχώς να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν καινούρια πρόσωπα μπλέκοντας σε μουσικές περιπέτειες! Μεταμφιέσεις, τραγούδια και μουσικοπαιχνίδια ταξίδεψαν τα παιδιά στο μουσικό δάσος, όπου ήρθαν σε επαφή με τις μουσικές έννοιες και δημιουργήθηκε έτσι ένα πλαίσιο ανάπτυξης της δημιουργικής τους έκφρασης.
  Τα παιδιά αγκάλιασαν τους συντελεστές της παρουσίασης και συμμετείχαν πολύ ενεργά και δημιουργικά!


   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2015

  από τους μαθητές της Β΄ τάξης  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ 2015

  Η ΑΣΤΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 
  (A - POLARIS)
  στο σχολείο μας

     Την Παρασκευή το πρωί, 6 Νοεμβρίου, μέλη της Άστρο Παρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας επισκέφτηκαν το σχολείο μας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου διδασκόντων και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. 
      Παρουσίασαν στους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης στοιχεία γύρω από την επιστήμη της αστρονομίας, τη δομή του ηλιακού μας συστήματος και πληροφορίες σχετικά με τον ήλιο.
      Στο τέλος πραγματοποιήθηκε παρατήρηση του ήλιου με τα τηλεσκόπια που διαθέτει η ομάδα.

  Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της ομάδας θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

  www.a-polaris.org
  28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015


  Αυτό είναι το ιερό πανί,
  που όταν περνάει μπροστά μας
  υγραίνονται τα βλέφαρα
  και σπαρταρά η καρδιά μας.

       Μια υπέροχη γιορτή ετοίμασαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης, για να τιμήσουν τη Γαλανόλευκη και τους ήρωες του ’40.
       Ζωντάνεψαν σκηνές από το Μέτωπο, από τις δράσεις των παιδιών στα χρόνια του πολέμου, από τους αγώνες για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.


  Λευτεριά και Ρωμιοσύνη
  είναι αδέρφια δίδυμα…  … ήταν το τραγούδι που ξεσήκωσε όλους στο τέλος της γιορτής.


  2η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ 

  ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


  Το σχολείο μας τιμώντας τη 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έκανε διάφορες σχετικές δράσεις. Άλλες έλαβαν χώρα στο προαύλιο και το Γυμναστήριο του σχολείου έχοντας καθαρά αθλητικό χαρακτήρα και άλλες πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές τάξεις και την Αίθουσα εκδηλώσεων. Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τα έργα και τις δράσεις των παιδιών :


   


    
  Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 στον χώρο του σχολείου μας, τα παιδιά της Τετάρτης τάξης τίμησαν φέτος τη γιορτή του Πολυτεχνείου με το θεατρικό δρώμενο " Η γιορτή της Δημοκρατίας ".  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014- 2015


  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


  Το απόγευμα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου 2014  πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας από τους μαθητές της Β΄ τάξης.

  Οι μικροί μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και δημιούργησαν μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.


  Η γιορτή περιλάμβανε τρία θεατρικά έργα:
  1.     « Χριστουγεννιάτικα στολίδια»,από  τους μαθητές του Β1. 
  2.     «Χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου μας»,από  τους μαθητές του Β2. 
  3.     « Ο ραφτάκος και τα ξωτικά », από τους μαθητές του Β3.
   
  και χορωδία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους μαθητές της ίδιας τάξης.  Μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης πλαισίωσαν τη γιορτή παίζοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τα μουσικά τους όργανα.


              Τη γιορτή επιμελήθηκαν οι κυρίες Τσιούρβα Ευαγγελία1), Κουλιούμπα Ερμιόνη2), Μανωλά Πελαγία3), η θεατρολόγος του σχολείου μας κ. Βασδέκη Κατερίνα, η μουσικός κ. Πατσά Μαριλένα και η δασκάλα των Εικαστικών κ. Στεριούλα Ελένη.
  ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ

  ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ


  « ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ »

  Εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (16.11.2014)

       Οι μαθητές της Δ΄ τάξης με τους δασκάλους τους κ. Παπακώστα Νίκο και κ. Τσιλιάκου Φιλιώ, σε συνεργασία με τη θεατρολόγο κ. Βασδέκη Κατερίνα και τη δασκάλα μουσικής κ. Πατσιά Μαριαλένα οργάνωσαν φέτος τη γιορτή του Πολυτεχνείου.


   
   Τα παιδιά της Δ΄τάξης κατάφεραν 41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης να  προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και ανθεκτικά.. Μας έδειξαν ότι  έχουμε λόγους να θυμόμαστε πως η φωτεινή πλευρά της ιστορίας γράφεται από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους, ακόμη και αν κανείς δεν τους το ζητά, πέρα από τη συνείδησή τους, ότι έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να σεβόμαστε, έχουμε χρέος να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα από τα μικρά, τα σημαντικά από τα ασήμαντα, το διαχρονικό από το εφήμερο και να αναζητάμε το καλό και την αλήθεια..
      Η παρακαταθήκη του αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο.
      Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη.


  Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

  Εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 

  Οι μαθητές της Γ τάξης του 23ου Δημοτικού σχολείου, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (27/10) γιορτή, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. 

   Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή του σχολείου μας στους μαθητές της ΣΤ τάξης και ακολούθησε ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Ηλία Καλόγηρο. 
   
  Η γιορτή πλαισιωνόταν από  κείμενα  - ποιήματα - θεατρικά  και χορωδιακά  τραγούδια. Προβλήθηκαν φωτογραφικά – ηχητικά  ντοκουμέντα, καθώς και υλικό στη μορφή βίντεο με γεγονότα εκείνης της περιόδου.
       
  Τα παιδιά με τον δικό τους μοναδικό  τρόπο είπαν ένα μεγάλο 0ΧΙ στον πόλεμο και στον φασισμό και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη και στον αγώνα για τη διατήρησή τους. Το βλέμμα τους καθάριο, η φωνή τους δυνατή, το όνειρό τους, ένας καλύτερος κόσμος. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε αληθινό.
  Μπράβο παιδιά!

  Δραστηριότητες 

  στα πλαίσια της Πανελλήνιας ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 

  Με αφορμή την 6η Οκτωβρίου 2014, που καθιερώθηκε ως Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και Διαφορετικότητας, το 23 Δ.Σ. Λάρισας, γιόρτασε τη μέρα με ποικίλες δραστηριότητες (προβολή ταινίας, ομαδική εικαστική δημιουργία, αθλητικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι).
        Τα παιδιά των μικρών τάξεων (Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού) μέσα από το θεατρικό παιχνίδι
  ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ  
      Σωματοποίησαν με τη μιμική διάφορα αθλήματα,

         ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΑΛΑ

  Ακολούθησαν το ταξίδι μιας φανταστικής μπάλας που άλλαζε σχήμα και βάρος κατά τη διάρκεια της αφήγησης,

   


  ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΣΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  Έπαιξαν με μπαλόνια προσπαθώντας να καταλάβουν πώς είναι να τρέχεις να σπάσεις ένα μπαλόνι με ένα πόδι (κουτσό) και με κλειστά μάτια.
  Με αυτό τον τρόπο προσπαθήσαμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά μέσα από τις αισθήσεις τους με την έννοια της δυσκολίας, της διαφορετικότητας και της «πρόκλησης» του να είσαι διαφορετικός…  

  Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014


  Μουσικοχορευτική παράσταση ΣΤ΄τάξης - Ιούνιος 2014  Μουσικοχορευτική παράσταση ΣΤ΄τάξης - Ιούνιος 2014


   
   
  Στα πλαίσια του προγράμματος Κινηματογράφου που υλοποιείται στο 23ο Δημοτικό Σχολείο εδώ και τρία χρόνια και με τη λήξη του σχολικού έτους, οι μαθήτριες και οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης πραγματοποίησαν μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο « Grease – Μια άλλη προσέγγιση της διαφορετικότητας». Η παράσταση, που βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία, παρουσιάστηκε στο κοινό σε διασκευή και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού Αγγλικής Γλώσσας κ. Μάρης Βρεττοπούλου. Τα σκηνικά έφτιαξε η εικαστικός Δώρα Ζαβράκα και το αυτοκίνητο για της ανάγκες της παράστασης κατασκεύασε ο εκπαιδευτικός Περικλής Γερόπουλος. Τις χορογραφίες επιμελήθηκαν οι μαθήτριες  και οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης Εύη Οικονομίδη, Νικολέτα Σιούλα, Παντελής Χαρατσίδης και Βύρωνας Μωυσιάδης.
   
   

   

  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

  Δραστηριότητες με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2013-14

  Πέμπτη 29 Μαΐου 2014
  • 10:00 :Παρουσίαση προγράμματος από τους μαθητές της ΣΤ2 τάξης για την Κύπρο με τίτλο: «Κύπρος, γη ελληνική»

  Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014
  • 8:30 : Αθλητικές δραστηριότητες από τις Δ΄ , Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.
  • 10:00 :Τραγούδια Α΄ τάξης
  Two little black birds
  I can sing the rainbow
  My new shoes
  Τραγούδια Β ΄ τάξης
  The ABC song
  Walking, walking
  Head, shou lders, knees and toes
  The Circassian circle (Σκωτσέζικος χορός)
  Τραγούδια Γ ΄ τάξης
  If you ‘ re happy
  This is the way
  Τραγούδι από τους μαθητές των Γερμανικών της Ε΄τάξης
  Wir alle sind Europa
  Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014
  • 20:30 : Σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα E-twinning
  • Φωτοκόμικ : Ε΄τάξη
  • Παρουσίαση προγράμματος κινηματογράφου: «Grease: Μια άλλη προσέγγιση της διαφορετικότητας»
  Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014
  • 8:30 Αθλητικές δραστηριότητες από τις  Α΄, Β΄, και Γ ΄ τάξεις
  Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

  • 20:45: Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της ΣΤ΄ τάξης

  • Απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου

  Στους διαδρόμους του ισογείου και στο Γυμναστήριο του Σχολείου , από Τετάρτη  4 Ιουνίου έως και Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014,  θα λειτουργεί έκθεση έργων εικαστικής έκφρασης και κατασκευών των μαθητών του σχολείου.


              
    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ                     Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

  Εκδηλώσεις για το Πάσχα

   

  Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ 2 ετοίμασαν μια πασχαλιάτικη έκπληξη στους συμμαθητές τους. Πέρασαν από όλα τα τμήματα και τραγούδησαν το «Λάζαρο», όπως τον τραγουδούν στην Κύπρο και πρόσφεραν ένα πασχαλινό καλάθι με λιχουδιές και «λαζαράκια» που είχαν ετοιμάσει. 


   
  «Χρόνια Πολλά! Καλή Ανάσταση!».
   

   Εκδήλωσεις για την ημέρα παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου

   

   

   

   

   

  Στις 2 Απριλίου 2014, ημέρα αφιερωμένη στο παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ευδοκία Ποιμενίδου - Χατζηδημητρίου μίλησε στους μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων για την αξία του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου. Κυρίως αναφέρθηκε στην αξία του παραμυθιού, το οποίο είναι κατ΄εξοχήν  μέσο ψυχαγωγίας, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Στη συνέχεια αφηγήθηκε στα παιδιά το παραμύθι με τίτλο: "Το αθάνατο νερό". Με το τέλος της αφήγησης ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.

  Στο ίδιο πλαίσιο έγιναν παράλληλες εκδηλώσεις στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ελληνικές παροιμίες, παροιμιακές φράσεις από την αρχαιότητα. Μέσα σε ομάδες αντάλλαξαν τις απόψεις τους για το νόημα της φράσης που είχαν επιλέξει και στη συνέχεια το παρουσίασαν με ένα γραπτό ομαδικό κείμενο το οποίο εικονογραφησαν. Εμψυχώτρια της όλης εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός κ. Ευαγγελία Πάππου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων.

  Παραθέτουμε στη συνέχεια κάποιες εργασίες των μαθητών:

  ΟΙ ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ
  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πατέρας με δυο γιους. Ο μικρότερος ήθελε να φύγει από το χωριό και να πάει στην πόλη. Ο μεγαλύτερος δούλευε σκληρά για να βγάλει τα λεφτά του. Τελικά ο μικρός έφυγε με πολλά λεφτά. Βρήκε πολλούς φίλους και κάθε βράδυ μεθούσανε. Ώσπου μια μέρα του τελείωσαν τα λεφτά και έχασε όλους τους φίλους του. Έτσι ξαναγύρισε στο χωριό του λυπημένος. Τότε ο πατέρας του του είπε: «Αχ! Αγόρι μου, όταν έχεις το πουγκί σου είναι όλοι φίλοι σου»!  Ειρήνη Τσιονάρα , Νίκος Μιγδάνης, Ευδοξία Μαόφι, Όλγα Ανδρέου Γ2


  ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ
  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δυο φίλοι, ο Αντώνης και ο Μιχάλης. Ήταν φίλοι από το νηπιαγωγείο. Πέρασαν πολλές δυσκολίες αλλά έμειναν φίλοι. Κάποτε ένα παιδί στο σχολείο ήθελε να τους βάλει να τσακωθούν αλλά δεν τα κατάφερε. Τα καλοκαίρια έπαιζαν συνέχεια μαζί. Μέχρι που μεγάλωσαν. Και τότε  όμως συνέχισαν να είναι φίλοι. Πάντα έλεγαν: «Μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι».
  Αντώνης, Μιχάλης, Νικολέτα, Ράνια, Γ2


  ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΠΑΙΔΙ

  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αγοράκι που το λέγανε Δημήτρη. Ήταν φτωχή οικογένεια αλλά μια μέρα άλλαξε η τύχη τους. Κέρδισαν ένα λαχείο. Όλοι χάρηκαν πολύ και βγήκαν έξω να το γιορτάσουν. Από εκείνη την ημέρα ο Δημήτρης υπερηφανευόταν στους συμμαθητές του και ζητούσε πολλά και ακριβά πράγματα από τους γονείς του. Έτσι σιγά σιγά στο σχολείο άρχισε να χάνει τους φίλους του γιατί μιλούσε συνέχεια για τα πλούτη τους. Οι φίλοι του συζητούσαν μεταξύ τους: «Κοίτα πόσο άλλαξε ο Δημήτρης! Πήραν τα μυαλά του αέρα!».

  Γεωργία Σδράνη, Νάνσυ , Γιάννης Βλούχος, Γιάννης Καλαφάτης Ε1

    Εκδήλωση του Σχολείου με θέμα: 

  « Σχολικός Εκφοβισμός : Η πρόληψη ως πρόκληση για το σχολείο του σήμερα »


  Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική εκδήλωση με θέμα « Σχολικός Εκφοβισμός : Η πρόληψη ως πρόκληση για το σχολείο του σήμερα » με εισηγητές τον κ. Νίκο Κοσμάνο, την  κ. Χριστίνα Μπασδραβάλα και την κ. Μάρη Βρεττοπούλου. 

  Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού απασχολεί έντονα τη σχολική κοινότητα και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενεργοποίησης του Παρατηρίου Σχολικού Εκφοβισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δράσεων που αυτή συνεπάγεται.
  Από το σχολείο μας υπεύθυνη για το Παρατήριο ορίστηκε η κ. Μάρη Βρεττοπούλου.

  Γιορτή 25ης Μαρτίου 2014

  Οι μαθητές της Ε΄ τάξης παρουσίασαν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Τα παιδιά μίλησαν για τους ήρωες της επανάστασης και παίξανε το θεατρικό έργο του Βασίλη Ρώτα με τίτλο: "Να ζει το Μεσολόγγι". Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το "Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλη. 


                                                 

     

  Με την εκδήλωση αυτή οι μαθητές έδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να μην ξεχνάμε τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία. Μπράβο στα παιδιά!

  Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού


   Οι μαθητές του ΣΤ3' με τη δασκάλα τους Ερμιόνη Κουλιούμπα και με αφορμή τη "Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού", παρουσίασαν στις 11 Δεκεμβρίου 2013 μια εκδήλωση με θέμα "Τα δικαιώματα των Παιδιών".
  Οι μαθητές εστίασαν στην παιδική εργασία και στα παιδιά των φαναριών.

  Στο τέλος παρουσίασαν το δικό τους αλφαβητάρι διεκδικώντας τα "θέλω" τους και τα δικαιώματά τους.
  • "Αξίζω έναν καλύτερο κόσμο και τον θέλω"
  • "Είμαι ένας μικρός πολίτης"
  • "Καταδικάζω αυτούς που ξεχνούν ότι είμαι παιδί"

  Η φωνή των παιδιών απευθύνθηκε σε όλους μας.
   
  Γιορτή 17ης Νοεμβρίου


  Οι μαθητές της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Κοντογιάννη Βασιλική και κ. Οικονόμου Ευγενία σε συνεργασία με τη θεατρολόγο κ. Τσιπνή Ζωή, οργάνωσαν φέτος τη γιορτή του Πολυτεχνείου.
  Τα παιδιά παρουσίασαν το θεατρικό « Η ιστορία μιας νύχτας» που αφορούσε στα γεγονότα των ημερών εκείνων.
  Η χορωδία με τη συνεισφορά της δασκάλας μουσικής κ. Σουλτάνη Μαρίας επένδυσαν μουσικά τη γιορτή.    Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

  Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν μια όμορφη γιορτή παρουσιάζοντας κάποιες από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας. Έτσι τίμησαν όσους συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα της εικοστής ογδόης Οκτωβρίου του 1940.
  Η δασκάλα της Α΄ τάξης, κ. Πελαγία Μανωλά, απηύθυνε  την επετειακή ομιλία.
  Οι μαθητές παρουσίασαν, με μια αναδρομή στο παρελθόν,  κάποιες αθέατες αλλά πολύ σημαντικές στιγμές των γεγονότων του ’40.
  Απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν επετειακά τραγούδια με τη βοήθεια της μουσικού του σχολείου μας, κ. Μαρίας Σουλτάνη. 
    Τα παιδιά βοήθησαν στην προσπάθειά τους οι δασκάλες της     Γ΄ τάξης κ. Φιλιώ Τσιλιάκου και κ. Ελένη Κύρου.  

    

   Xριστουγεννιάτικη Γιορτή

  Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας παρουσιάστηκε φέτος από τους μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης. Με τη βοήθεια των δασκάλων τους κ.Ανθής  Νικολούλη, κ. Άννας Κουραμά, κ. Δημήτρη Τσικρίκα, της εικαστικού κ. Δώρας Ζαβράκα και της θεατρολόγου κ. Ζωής Τσιπνή, οι μαθητές της Β τάξης ανέβασαν τη χιουμοριστική παράσταση για παιδιά: “O Αϊ Βασίλης στη φυλακή”.


   Τη γιορτή πλαισίωσε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια η χορωδία της Α’ τάξης, με τη συμμετοχή των παιδιών των Β’, Ε’, και ΣΤ’ τάξεων, υπό την καθοδήγηση της μουσικού κ. Μαρίας Σουλτάνη, καθώς και με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών της αγγλικής κ.Μαρίνας Σιδέρη και κ. Μάρης  Βρεττοπούλου.

  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

   

  Αθλητικές δραστηριότητες με τη ληξη του σχ. έτους 2011-12

    Οι μαθητές όλων των τάξεων χάρηκαν και διασκέδασαν με τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες που διοργάνωσαν και επιμελήθηκαν οι γυμναστές του σχολείου κ. Γκόλτσος Αθανάσιος και κ. Κολοκοτρώνη Σταυρούλα.

   

   

   

   

   

   

    Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας στο 23ο Δημ. Σχολείο Λάρισας


        Στις  2 και 3 Μαΐου οργανώθηκε στο σχολείο μας μια εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο. «Ημέρα φιλαναγνωσίας»  την ονομάσαμε. Τη μέρα αυτή όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον κόσμο του βιβλίου  από μια διαφορετική οπτική γωνία. Οι τρεις πρώτες τάξεις απόλαυσαν την αφήγηση παραμυθιού από την κ. Λένα    Χαϊδούτη , ενώ οι τρεις μεγαλύτερες ενημερώθηκαν για το μεγάλο ταξίδι του βιβλίου και της γραφής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από την εκπαιδευτικό κ. Ιουλία Κανδήλα. Επιπλέον τα παιδιά της Τετάρτης τάξης γνωρίστηκαν με το μεγάλο παραμυθά της αρχαιότητας, τον Αίσωπο, μίλησαν για τους μύθους και τους συμβολισμούς τους και συμμετείχαν σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό! Έγιναν παραμυθάδες κι έγραψαν τους δικούς τους μύθους θέλοντας μ` αυτόν τον τρόπο να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Τα παιδιά των δύο μεγαλύτερων τάξεων έγιναν μικροί δημοσιογράφοι και πήραν συνέντευξη από τη συγγραφέα κ. Γλυκερία Καραγκούνη. Η κ. Καραγκούνη είχε επισκεφτεί το σχολείο μας και την περασμένη σχολική χρονιά για να παρουσιάσει το βιβλίο της. Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ήρθε με έναν άλλο ρόλο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκμαιεύσουν πληροφορίες σημαντικές και ενδιαφέρουσες σχετικά με τα κίνητρα, τις αιτίες, την αφορμή για τη συγγραφή ενός βιβλίου καθώς και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα. Αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων είναι τα κείμενα που ακολουθούν και πολλά ακόμη …

   

  Τα παραμύθια μας
  Β 1
  Ο νάνος και ο γίγαντας
    Μια μέρα ένας νάνος περπατούσε στο βουνό ψάχνοντας το γίγαντα. Μετά από ώρα βρήκε ένα μεγάλο γάντι σαν το σπίτι του. Πιο πέρα σε μια καταπράσινη κοιλάδα είδε το γίγαντα να κοιμάται.
    Έψαξε και βρήκε τη μεγαλύτερη πέτρα που μπορούσε να σηκώσει. Σημάδεψε και πέταξε την πέτρα με όση δύναμη είχε στη μύτη του γίγαντα. Αυτός όμως νόμισε ότι τον τσίμπησε κουνούπι.   Στη συνέχεια ο νάνος πήρε ένα κλαδάκι και το έβαλε στη μύτη του γίγαντα. Αυτός φταρνίστηκε και ο νάνος πετάχτηκε πάνω σε ένα δέντρο από το δυνατό φτέρνισμά του.
    Ο γίγαντας ξύπνησε και είδε το νάνο να κρέμεται από το δέντρο. Ο νάνος ζήτησε συγνώμη από το γίγαντα που τον ξύπνησε και του είπε ότι χάλασε η μυλόπετρα του νερόμυλου και ήθελαν να πάει να τη φτιάξει. Έβαλε το νάνο στην τσέπη του και πήγαν στο λατομείο της περιοχής.    Πήρε μια μεγάλη πέτρα, την στρογγύλεψε και με το μεγάλο δάχτυλο έκανε μια τρύπας τη μέση. Αλλά ο νάνος του είπε ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που ταιριάζει στο νερόμυλο. Τότε πήρε μια μικρή πέτρα και με το μικρό του δάχτυλο έκανε μια μικρή τρύπα στη μέση της. Πέρασε την πέτρας το δάχτυλό του, σαν δαχτυλίδι, έβαλε το νάνο στην τσέπη του και τρέχοντας σαν τον άνεμο έφτασαν στο χωριό.
    Ο γίγαντας έβαλε την πέτρας το νερόμυλο και ο νάνος άνοιξε την αντλία του νερού, ο νερόμυλος άρχισε να δουλεύει. Χαρούμενος ο νάνος του είπε:
  -          «Τι θέλεις να σου δώσουμε αντάλλαγμα για τη δουλειά που έκανες»;
  -          «Θα ήθελα να δοκιμάσω ψωμί, έστω και μια φορά στη ζωή μου, αλλά να είναι μεγάλο το καρβέλι», είπε ο γίγαντας.
     Ο νάνος πήγε στη φουρνάρισσα και της είπε να του φτιάξει ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί. Αυτή του απάντησε ότι δεν μπορεί γιατί ο φούρνος είναι μικρός. «ακολούθησέ με» είπε η φουρνάρισσα στο νάνο και πήγαν στο βουνό σε ένα βράχο που είχε ένα μεγάλο βαθούλωμα και το έλεγαν το καζάνι του γίγαντα. «Εδώ θα ζυμώσουμε και θα ψήσουμε το ψωμί».
     Για να γίνει όμως αυτό κάλεσαν όλο το χωριό για να βοηθήσει. Πρώτα πήγαν στο δάσος και μάζεψαν εκατό δεμάτια ξύλα από έλατα. Μετά χωρίστηκαν, οι μισοί ζύμωναν και οι άλλοι μισοί κουβαλούσαν νερό από το ποτάμι. Αφού ζύμωσαν το ψωμί στο καζάνι η φουρνάρισσα ζήτησε από τους χωριανούς να φέρουν τη σκεπή της αποθήκης και να σκεπάσουν το καζάνι.
     Όταν ψήθηκε το ψωμί ένας χωριανός φώναξε το γίγαντα. Αυτός σήκωσε τη σκεπή από το καζάνι και είπε ότι είναι μικρό το ψωμί. Το έφαγε με  μια χαψιά και του άρεσε πολύ γιατί ήταν τραγανό.
     Στο τέλος είπε στο νάνο εάν του φτιάχνουν μια φορά το χρόνο ένα ψωμί, αυτός θα διώχνει τις αρκούδες και τους λύκους από όλη τη γύρω περιοχή. Όλοι έμεινα ευχαριστημένοι και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

  Η δασκάλα τη τάξης: κ. Στέλλα Σουλιώτη

  Β 2
  Η βασιλοπούλα χωρίς μαλλιά

     Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή χώρα ζούσε ένας βασιλιάς που είχε μια πολύ όμορφη κόρη. Το όνομά της ήταν Χρυσαφένια, γιατί είχε ολόχρυσα μαλλιά.
     Ένα όμορφο πρωινό η Χρυσαφένια πήγε έναν περίπατο στο δάσος. Όλα εκεί πέρα ήταν υπέροχα. Καθώς περπατούσε είδε μπροστά της ένα παράξενο πουλί. Η κοπέλα στάθηκε λίγο να το δει. Τότε εκείνο της ζήτησε φαγητό, γιατί ήταν πολύ πεινασμένο. Η Χρυσαφένια όμως αρνήθηκε και ξεκίνησε να φύγει. Πριν προλάβει να κάνει ένα βήμα το πουλί που ήταν μαγικό της είπε: «Το φθινόπωρο να σου πέσουν τα μαλλιά σου όπως πέφτουν τα φύλλα των δέντρων». Η βασιλοπούλα δεν το πίστεψε και γέλασε. Όταν γύρισε στο παλάτι το ξέχασε εντελώς και δεν είπε τίποτα στον πατέρα της.
      Ο καιρός πέρασε γρήγορα  και ήρθε το φθινόπωρο. Τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να πέφτουν. Ένα πρωί που ξύπνησε η Χρυσαφένια ένιωσε κάτι να την ενοχλεί στο κεφάλι της. Το έπιασε και στο χέρι της έμεινε μια τούφα χρυσά μαλλιά. Τρομαγμένη κοίταξε κάτω: το πάτωμα έμοιαζε με ένα χρυσό χαλί από τα μαλλιά της που είχαν πέσει. Τότε θυμήθηκε τα λόγια του πουλιού. Έτρεξε σε έναν καθρέφτη και είδε ότι δεν της είχε μείνει ούτε τρίχα από τα όμορφά μαλλιά της.
    Άρχισε να κλαίει απαρηγόρητη. Μέσα στη στενοχώρια της σκέφτηκε να πάει να βρει το παράξενο πουλί και να του ζητήσει συγνώμη. Ίσως εκείνο ήξερε να της πει για το αντίδοτο. Αυτό και έκανε. Ξεκίνησε αμέσως για το δάσος. Έψαξε παντού. Μάταιος κόπος! Το μαγικό πουλί είχε εξαφανιστεί. Κάθισε πάλι στη σκιά ενός δέντρου και έβαλε τα κλάματα. Ξαφνικά άκουσε το ποδοβολητό ενός αλόγου. Ξαφνιασμένη γύρισε και κοίταξε. Μπροστά της βρισκόταν ένα όμορφο βασιλόπουλο πάνω στο άλογό του. Εκείνο τη ρώτησε γιατί κλαίει και η Χρυσαφένια του διηγήθηκε την ιστορία της. Το βασιλόπουλο τη λυπήθηκε κι αποφάσισε αυτό να ψάξει να βρει το παράξενο πουλί.
   Ξεκίνησε λοιπόν ρωτώντας τα δέντρα, τα πουλιά και τα ζώα που έβρισκε μπροστά του. Κανένας δεν ήξερε τίποτα. Προχωρώντας είδε μπροστά του μια λιμνούλα και στη μέση ένα μεγάλο δέντρο με πυκνό φύλλωμα. Παραξενεμένο κοίταξε τα κλαδιά του και είδε εκεί το μαγικό πουλί. «Λυπήσου τη βασιλοπούλα» του είπε «και πες μου πού θα βρω το αντίδοτο για να βγουν πάλι τα μαλλιά της». Εκείνο του είπε: «Προχώρα και στο τέλος του δρόμου μέσα σε ένα βράχο θα βρεις μια μικρή σπηλιά. Εκεί μέσα είναι το αντίδοτο. Τη σπηλιά όμως τη φυλάει ένας φοβερός δράκος. Αυτός κοιμάται μόνο δύο ώρες την εβδομάδα. Μόνο τότε θα μπορέσεις να πάρεις το αντίδοτο». Το βασιλόπουλο προχώρησε, προχώρησε ώσπου βρήκε τη σπηλιά. Κρύφτηκε πίσω από τα βράχια και περίμενε να κοιμηθεί ο δράκος. Όταν τον πήρε ο ύπνος μπήκε γρήγορα στη σπηλιά και πήρε το αντίδοτο. Χαρούμενος έτρεξε στη βασιλοπούλα. Μόλις το είδε η Χρυσαφένια χάρηκε πάρα πολύ. Μετάνιωσε πικρά για τη συμπεριφορά της στο πουλί και ζήτησε συγνώμη. Μετά λούστηκε με το αντίδοτο. Αμέσως βγήκαν καινούρια μαλλιά  πιο όμορφα ακόμη από τα παλιά. Ευχαρίστησε το βασιλόπουλο. Εκείνο θαμπωμένο από την ομορφιά της τής ζήτησε να το παντρευτεί. Έτσι σε λίγο καιρό έγινε ο γάμος τους κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

  Η δασκάλα της τάξης: κ. Τσιλιάκου Φιλιώ


  Γ1
  Η Ροζίτα και ο Σωτήρης

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα γατάκι, η Ροζίτα, που ζούσε με τους γονείς της και τα δυο αδάρφια της, το Μαυτόκιο και τον Κανέλο, στην άκρη της αυλής της οικογένειας Βιτόγλου. Η οικογένεια Βιτόγλου είχε δυο παιδιά, τον Αιμίλιο και τη Βαλέρια.
    Ένα απόγευμα τα γατάκια έπαιζαν σ` ένα οικόπεδο απέναντι από το σπίτι τους. Κάποια στιγμή η Ροζίτα βρήκε ένα μπαλάκι, που είχαν ξεχάσει τα παιδιά το πρωί  και έπαιζε, το κλοτσούσε και το ακολουθούσε. Είχε απομακρυνθεί πολύ από τα αδερφάκια της και όταν γύρισε να τα δει εκείνα δε βρισκόταν εκεί.
     Η Ροζίτα άρχισε να τρέχει νιαουρίζοντας και να ψάχνει τα αδερφάκια της. Τίποτα όμως. Εκείνη τη στιγμή περνούσε από εκεί ένα αδέσποτο σκυλάκι. Η Ροζίτα τρόμαξε. Ήξερε ότι οι γάτες με τους σκύλους δεν έχουν και πολύ καλή σχέση. Έκανε να φύγει αλλά το σκυλάκι τη σταμάτησε. «μη φοβάσαι» της είπε. «δε θα σου κάνω κακό. Πες μου τι έχεις και κλαις;» η γατούλα του εξήγησε τι είχε συμβεί και πως τώρα είναι μόνη. Ο σκύλος της είπε ότι θα τη βοηθήσει γιατί ήξερε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να είναι κάποιος μόνος.
    Τα δυο ζωάκια άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι της Ροζίτας. Δεν μπορούσαν όμως να το βρουν. Άρχισε να νυχτώνει. Η γατούλα πεινούσε. Το σκυλάκι βρήκε μια σακούλα με ψαροκόκαλα που ήταν δίπλα από μια αποθήκη που βρήκαν στο δρόμο τους και κοιμήθηκαν.
     Την επόμενη μέρα απ` το πρωί γύριζαν στους δρόμους και έψαχναν μήπως βρουν την οικογένεια της Ροζίτας. Το σκυλάκι τη φρόντιζε δίνοντάς της να φάει αν έβρισκε κάτι στο δρόμο. Μερικές φορές την κουβαλούσε και στη ράχη του, όταν κουραζόταν. Όσοι τους έβλεπαν έτσι κοιτούσαν με απορία. Πάλι όμως δεν κατάφεραν να βρουν το σπίτι της Ροζίτας.
     Πέρασαν τρεις μέρες και δεν μπόρεσαν να βρουν κανέναν από την οικογένειά της αλλά ούτε κι απ` τα αφεντικά της. Ώσπου την ΄τεταρτη μέρα, καθώς γύριζαν στους δρόμους τους είδε ένας φίλος ου Αιμίλιου. Αναγνώρισε αμέσως τη Ροζίτα και έτρεξε στον Αιμίλιο να του το πει. Ο Αιμίλιος και η Βαλέρια πήγαν στο σημείο που τους είπε ο φίλος τους. Πραγματικά ήταν η Ροζίτα. Εκείνη με ένα πήδημα έφτασε στην αγκαλιά τους και νιαούριζε ευτυχισμένη. Ύστερα με το δεξί ποδαράκι της έδειχνε το σκυλάκι σαν να τους έλεγε: «αυτό με έσωσε». Τα παιδιά το κατάλαβαν αμέσως και αποφάσισαν να πάρουν σπίτι τους και το σκυλάκι. Του έφτιαξαν ένα ξύλινο σπιτάκι δίπλα από τη γατοοικογένεια και το ονόμασαν Σωτήρη, επειδή έσωσε τη Ροζίτα.
  Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
  Πένη Μαιμάρη 

  Γ 1
  H γοργόνα και οι φίλοι της τα ψάρια

  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γοργόνα πολύ όμορφη. Είχε μακριά κόκκινα μαλλιά, πορτοκαλί ουρά και ήταν πολύ έξυπνη. Η γοργόνα ζούσε στα βάθη του ωκεανού και βοηθούσε τα ζώα της θάλασσας που κινδύνευαν.
  Κάποια μέρα όμως αρρώστησε βαριά και όποιο ψάρι την φώναζε για βοήθεια εκείνη ήθελε να πάει μα δεν μπορούσε. Μια όμορφη λαμπρή μέρα η γοργόνα έγινε καλά. Οι φίλοι της, τα ψάρια του ωκεανού, βρήκαν το μαγικό φάρμακο από πλαγκτόν και της το έδωσαν. Ήταν τόσο χαρούμενη που μπορούσε να βοηθάει τα ψάρια ξανά κι άρχισε να τραγουδάει.
   Το άλλο πρωί την ξύπνησαν κάτι φωνές από ψάρια που ζητούσαν βοήθεια. Εκείνη αμέσως χωρίς να σκεφτεί τίποτα άρχισε να τρέχει. Όταν έφτασε τι να δει; Όλα τα ψάρια ήταν πιασμένα στα δίχτυα των ψαράδων. Τα ψάρια της ζητούσαν βοήθεια και αυτή άρχισε να τραβάει με τα χέρια της ώσπου ελευθέρωσε όλα τα ψάρια. Από εκείνη τη στιγμή ζούσαν όλοι ευτυχισμένοι στο βυθό κι έμαθαν να βοηθάει ο ένας τον άλλο.

  Ασημίνα Παπαντώνη
  Η δασκάλα της τάξης: κ. Βασιλική Κοντογιάννη  Γ2

  Η Ζαχαρούλα

    Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μακρινό χωριό ζούσε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που είχε ένα πανέμορφο κοριτσάκι που το έλεγαν Ζαχαρούλα. Δεν ήταν μόνο όμορφο κοριτσάκι αλλά είχε κι ένα γλυκό λόγο να πει για κάθε άνθρωπο. Η ζωή της κυλούσε ήρεμα κι ευτυχισμένα.
    Όμως μια μέρα, καθώς πήγαιναν στο χωράφι, η άμαξα γλίστρησε και οι γονείς της Ζαχαρούλας πέθαναν. Η Ζαχαρούλα έμεινε μόνη της. Οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να μην την στείλουν στο ορφανοτροφείο, αλλά να την μεγαλώσουν όλοι μαζί. Η Ζαχαρούλα ήταν πολύ καλή μαθήτρια και βοηθούσε όλες τις οικογένειες του χωριού όσο την είχαν ανάγκη. Δηλαδή τους βοηθούσε στις αγροτικές δουλειές, τις δουλειές του σπιτιού και σε άλλες, χωρίς ποτέ να παραπονεθεί. Όταν μεγάλωσε πέρασε στην Ιατρική σχολή στην Αθήνα. Η Ζαχαρούλα δεν είχε χρήματα. Όμως οι κάτοικοι του χωριού την έπεισαν να πάει και θα τη βοηθούσαν εκείνοι. Έτσι και έγινε. Η Ζαχαρούλα πήγε στην ιατρική και τελείωσε με άριστα. Οι καθηγητές είπαν να μείνει στην Αθήνα και να δουλέψει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Η Ζαχαρούλα αρνήθηκε ευγενικά ευγενικά και τους είπε ότι στο χωριό την χρειάζονται πιο πολύ.
    Η Ζαχαρούλα γύρισε στο χωριό της , άνοιξε ιατρείο και δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τους συγχωριανούς της. Μετά από λίγο παντρεύτηκε, έκανε παιδιά και ποτέ  της δεν γκρίνιαξε.
  Και έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

  Ειρήνη Ρίζου

  Το κακό εργοστάσιο και οι καλές νεράιδες

    Κάποτε στο δάσος ενός μακρινού νησιού ζούσαν οι νεράιδες όλου του κόσμου. Το βιβλίο των βασιλιάδων έλεγε πως μόνο η πριγκίπισσα μπορεί να βρει τη μυστική πύλη και να μιλήσει με τις νεράιδες. Στη μία άκρη του νησιού υπήρχε ένα εργοστάσιο που μόλυνε την ατμόσφαιρα και έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των κατοίκων του νησιού.
     Η πριγκίπισσα αποφάσισε να πάει να βρει τις νεράιδες να τη βοηθήσουν να κλείσει το εργοστάσιο, για να σωθούν τα ζώα. Ξεκίνησε ένα πρωί και πήγε στο δάσος. Εκεί συνάντησε το φίλο της το ελάφι που τη βοήθησε να βρει τη μυστική πύλη, που ήταν μέσα σε μια κουφάλα ενός θεόρατου δέντρου. Όταν βρήκε τις νεράιδες κατέστρωσαν ένα σχέδιο. Σηκώθηκαν όλοι αποφασισμένοι να κλείσουν το εργοστάσιο. Οι νεράιδες που μπορούσαν να μιλήσουν με τα ζώα πέταξαν σ` όλο το δάσος και ξεσήκωσα όλα τα ζώα για να πάνε έξω από το εργοστάσιο και να φωνάξουν δυνατά. Οι νεράιδες είχαν κάποιες μυστικές δυνάμεις και τις  χρησιμοποίησαν. Οι νεράιδες του νερού πέταξαν πολύ νερό και πλημμύρισε το εργοστάσιο. Οι νεράιδες των φυτών βοήθησαν τα φυτά να απλώσουν τις ρίζες τους και τα κλαδιά τους και τύλιξαν όλο το εργοστάσιο.
     Οι άνθρωποι του εργοστασίου φοβήθηκαν κι έφυγαν. Το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί. Από τότε στο νησί όλοι ζούσαν χαρούμενοι.

  Ελένη Μωυσιάδη

  Ο δάσκαλος της τάξης:  Δημήτρης Τσικρίκας
  ΟΙ  ΜΥΘΟΙ ΜΑΣ

  Δ 1
  Ο καρχαρίας και τα ψάρια

  Ήταν κάποτε μια οικογένεια γάβρων που ζούσε στον Ατλαντικό ωκεανό και ήταν δούλοι ενός καρχαρία.
  Μια μέρα η γαβρίνα έμεινε έγκυος και γι αυτό δεν δούλευε πολύ. Ο καρχαρίας θύμωσε και  της είπε:
  -          Αν δεν γεννήσεις τα παιδιά σου σε ένα μήνα θα τα φάω.
  -          Θα προσπαθήσω αφέντη, λέει η γαβρίνα.
  -          Μετά από λίγο καιρό η γαβρίνα γέννησε αλλά έκρυψε τα παιδιά της γιατί φοβόταν μήπως ο καρχαρίας δεν κρατήσει το λόγο του. Όμως ο καρχαρίας έψαξε όλο το βυθό και κάποια στιγμή τα βρήκε σε μια σπηλιά που τα φυλούσαν δύο γυμνασμένα δελφίνια. Τα δελφίνια μόλις είδανε τον καρχαρία φοβήθηκαν και έφυγαν. Ο καρχαρίας πήρε τα ψάρια και τα έφαγε. Μετά από λίγη ώρα έφτασε εκεί η γαβρίνα και ξαφνιάστηκε πολύ όταν δεν είδε εκεί τα μικρά της. Τα δελφίνια που ήταν κρυμμένα πίσω από ένα βράχο είδανε τη γαβρίνα να φωνάζει και να ψάχνει απελπισμένη τα παιδιά της, πήγαν να την παρηγορήσουν και της είπαν:» Συγνώμη αλλά δεν μπορέσαμε να προφυλάξουμε τα παιδιά σου από τον καρχαρία». Κι εκείνη τους απάντησε: «Δεν πειράζει καλά μου δελφίνια. Εσείς κάνατε ό,τι μπορούσατε. Αυτός ο απαίσιος καρχαρίας φταίει. Τώρα θα δει». Η γαβρίνα που ήταν πολύ θυμωμένη πήγε στο σπίτι του καρχαρία και άρχισε να φωνάζει: « Άχρηστε, κακέ καρχαρία. Με ξεγέλασες και έφαγες τα παιδιά μου. Η υπόσχεσή σου ήταν μία ανοησία. Να δούμε τώρα ποιος θα σε υπηρετεί»
  -          « Τι εννοείς;» ρώτησε ο καρχαρίας;
  -          « Εννοώ πως φεύγω « του απάντησε η γαβρίνα. Δεν θα μείνω πια άλλο να σε υπηρετώ. Να δούμε τώρα ποιος θα σου μαγειρεύει και ποιος θα σου καθαρίζει το σπίτι».
  Έτσι ο καρχαρίας πήρε  τα μάθημα του.

  Αγγελική Ζηνούλη, Στέλα Μπράνου

  Το λιοντάρι και ο ψεύτης λαγός

    Μια ηλιόλουστη μέρα που τα πουλάκια κελαηδούσαν χαρούμενα στα κλαδιά τους ένας λαγός που όλοι έλεγαν ότι ήταν σοφός πέρασε από εκεί.
  -«Γεια σου σοφέ λαγέ», του είπαν τα πουλάκια.
  - «Γεια σας και σας», απάντησε ο λαγός.
  Ο λαγός χαιρόταν τόσο πού που τον φώναζαν σοφό. Τότε πέρασε από το λιοντάρι και περίμενε να τον πει σοφό.
  -          «Γεια σου λαγέ», του είπε το λιοντάρι.
  Ο λαγός σταμάτησε και κοίταξε το λιοντάρι ξαφνιασμένα.
  -          «Τι είπες»; Τον ρώτησε ο λαγός;
  -          «Γεια σου λαγέ σου είπα», απάντησε το λιοντάρι.
  -          «Και πού πήγε ο σοφός λαγός;» ξαναρώτησε ο λαγός.
  -           «Μακριά, έφυγε», είπε το λιοντάρι.
   Τότε ο λαγός έφυγε θυμωμένος. Το λιοντάρι επειδή δεν εμπιστευόταν και πολύ το λαγό τον ακολούθησε. Τότε τον είδε να μπαίνει σε μια σπηλιά και τον άκουσε να μιλάει σε κάποιον συνέταιρό του και να λένε: - «Τι θα γίνει με το σχέδιο; Ποιον να βάλουμε να υποψιαστούν;» είπε ο λαγός.
  - «Δεν ξέρω», απάντησε ο συνέταιρος.
  - «Α! το βρήκα. Θα βάλουμε το λιοντάρι. Είναι τόσο αθώο και ανόητο» είπε ο λαγός.
  - «Εντάξει. Σήμερα το βράδυ θα κάνουμε μια συγκέντρωση και θα πούμε ότι άμα πάνε στο σπίτι του λιονταριού θα βρούνε το χρυσάφι που είναι για όλους. Τότε εμείς θα αρπάξουμε το θησαυρό».
  Το λιοντάρι τα κατάλαβε όλα. Στο μεταξύ ο λαγός κάλεσε όλα τα ζώα. Τα πουλιά, τα χελιδόνια όλα τα ζώα ήταν εκεί.
  -          «Λοιπόν, ακούστε. Το λιοντάρι έχει πάρει όλον τον ομαδικό θησαυρό. Πηγαίνετε σπίτι του και θα καταλάβετε» είπε ο λαγός. Και αμέσως δε χάνει ευκαιρία και παίρνει το θησαυρό.
   Όταν όλα τα ζώα πήγαν στο λιοντάρι το λιοντάρι τους εξήγησε τι είχε γίνει. Εκείνα άλλαξαν πορεία, πήγανε στο λαγό και τα είδαν όλα. Τα λιοντάρια τότε είπαν:  «Να τον φάμε». «Όχι» είπαν οι άλλοι. «Έχουμε μια καλύτερη τιμωρία. Το λαγό θα τον φωνάζουμε ψεύτη και το λιοντάρι σοφό». Έτσι ο λαγός πήρε το μάθημά του.

  Γκραίκα Ελένη, Καρνάρου Χριστίνα, Φωτεινή Παπαλεξάνδρου

  Το λιοντάρι και το μικρό ψαράκι

  Μια φορά κι έναν καιρό σ` ένα πολύ μακρινό δάσος ζούσε ένα λιοντάρι. Κάθε μέρα πήγαινε πάνω στο βουνό για να πιεί νερό. Πήγαινε σε μια λίμνη όπου εκεί ζούσαν πολλά ψαράκια. Μια μέρα ένα ψαράκι ου έμενε εκεί ενοχλήθηκε πάρα πού από τις επισκέψεις που έκανε το λιοντάρι μέσα στη μέρα κι έτσι βγήκε έξω να του μιλήσει. Του είπε: «Δεν ντρέπεσαι ολόκληρο λιοντάρι να πίνεις νερό από τη λίμνη μικρών ψαριών. Μπορεί κάποια μέρα να καταπιείς κάποιο από εμάς και να πνιγείς. Γιατί έρχεσαι εδώ»;
  «Έρχομαι εδώ γιατί το νερό είναι πιο γλυκό και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάποιο τέτοιο ατύχημα».
  Πάει την επόμενη μέρα ξανά στη λίμνη και πνίγηκε από ένα ψαράκι
  Και του λέει πάλι το ίδιο ψάρι: «Εγώ σε προειδοποίησα. Μην μου πεις τίποτα. Και έφαγες και την καλύτερή μου φίλη τη Μάγια»!

  Ελεάννα Τσάβου, Μαριλένα Γιώργη


   
  Η κότα και η αλεπού

      Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πονηρή και πεινασμένη αλεπού. Από τη μεγάλη πείνα της αποφάσισε να πάει σε ένα κοτέτσι. Απ` το κοτέτσι είχαν προλάβει να φύγουν όλες οι κότες. Μόνο μία δεν είχε προλάβει να φύγει. Τότε η αλεπού την περικύκλωσε και η κότα δεν μπορούσε να φύγει με τίποτα. Τότε είπε η κότα:
  -          «Σε παρακαλώ, άφησέ με να φύγω, μη με φας».
  -          «Γιατί να μη σε φάω, έχω κανένα λόγο;» είπε η αλεπού.
  -          «Στο υπόσχομαι, θα στο ξεπληρώσω».
  -          «Καλά, αλλά αν δεν έχεις κάνει κάτι που θα με βοηθήσει, θα σε φάω».
     Ήρθε πάλι η άλλη μέρα και η κότα άρχισε να περπατάει για να πάει στο δάσος. Η αλεπού έτσι όπως έτρεχε πιάστηκε σε παγίδα.
  Φωνάζει η αλεπού «βοήθεια, βοήθεια». Τότε η κότα που ήταν εκεί δίπλα την ακούει και τρέχει προς τα εκεί και με το γερό της ράμφος σκίζει τα δίχτυα.
      Η αλεπού ελευθερώθηκε και η κότα γλίτωσε. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

  Βύρωνας Μωυσιάδης, Βασίλης Σουλιώτης  Υπεύθυνη δασκάλα: κ. Έρρικα Μπλιούμη

  Δ 2
  Ο σκύλος και η γάτα

     Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας σκύλος και μια γάτα που μάλωναν ασταμάτητα. Ο σκύλος μια μέρα πήγε στο λημέρι της γάτας γα να της πάρει το φαγητό της. Για να μπει μέσα έκανε πολλές καταστροφές. Αφού μπήκε μέσα όρμησε για να της πάρει το φαγητό. Η γάτα αφού τραυματίστηκε αποφάσισε να πάρει εκδίκηση. Μάλιστα την πήρε.
    Την επόμενη μέρα, εκεί που τριγυρνούσαν, ακούστηκε ένας θόρυβος: γκρρρρρρρ! Ήταν μια αρκούδα. Πήγε προς το μέρος τους. Οι δυο αντίπαλοι αποφάσισαν να συνεργαστούν για να πολεμήσουν την αρκούδα. Πίστευαν πως θα σκοτώνονταν και οι δυο, αλλά η λάμψη της συνεργασίας έλαμψε και έτσι τη νίκησαν. Από τότε έγιναν οι καλύτεροι φίλοι και δεν τους σταματούσε κανένα εμπόδιο. Έζησαν λοιπόν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

  Ελπίδα Κούρτη, Θοδωρής Ποτός, Νίκος Κατσιάνης, Πέτρος Νότας, Θοδωρής Κρατέγος, Έλενα Μιχαλοπούλου.


  Η ταπεινωτική ήττα του λιονταριού

    Ήταν κάποτε ένας τίγρης και ένα λιοντάρι που τσακώθηκαν για το ποιος θα φάει μια ζέβρα. Τότε την κυνηγούσαν και εμφανίστηκε ξαφνικά ο Τζακ ο λύκος. Τότε ο λύκος άρχισε να τους κυνηγάει. Όταν τους έπιασε άρχισαν να μαλώνουν. Ο λύκος νίκησε το λιοντάρι και την τίγρη και έσωσε τη ζέβρα. Στο τέλος ο Τζακ ο λύκος, ο τίγρης και το λιοντάρι έγιναν φίλοι και δεν ξαναμάλωσαν ποτέ.

  Λάμπρος Γκαραβέλας Παναγιώτης Τεμπέλης, Δημήτρης Κύπας, Ηλίας Μπομπότης, Παντελής Χαρατσίδης, Μιχάλης Μουρτασάγας

  Ο κάβουρας κι ο βάτραχος

  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που είχε ένα ξεχωριστό όνειρο. Ήθελε να συναντήσει το διάσημο κάβουρα. Καθώς πήγαινε προς τη θάλασσα είδε ένα καραβάκι που το οδηγούσε η κυρία καμηλοπάρδαλη. Εκείνη τον ρώτησε πού πάει και ο βάτραχος απάντησε ότι ήθελε να πάει στο διάσημο κάβουρα. Η κυρία καμηλοπάρδαλη πήγε το βάτραχο στο διάσημο κάβουρα. Αφού έφτασε άρχισε να ψάχνει σε δάση. Τελικά μόλις τον βρήκε του είπε:
  -« Εσείς είστε ο διάσημος κάβουρας;»
  -«Ναι, εγώ είμαι. Τι θα ήθελες;»
  - «Θα σας ήταν εύκολο να μου δώσετε ένα αυτόγραφο»;
  - «Πολύ ευχαρίστως»
  Τέλος αφού του έδωσε το αυτόγραφο είπε ο βάτραχος: «Θα ήθελες να παίξουμε;»
  -          «Ναι, θα το ήθελα».
  Αφού έπαιξαν αποχαιρέτησε ο βάτραχος τον κάβουρα, έναν ξεχωριστό φίλο κι έφυγε. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

  Γιώργος Μπουζούκης, Ειρήνη Δαμάι, Μαρία Ανδρέου, Μαρία Μπίκα, Φλορίντα Γρηγορά, Κώστας Τσαπράζης


  Διαγωνισμός και φιλία

    Μια φορά κι έναν καιρό  ζούσαν σε μία ζούγκλα δύο ζώα τα οποία ήθελαν να κάνουν διαγωνισμό, ποιος θα φτάσει το ύψος της καμηλοπάρδαλης. Αυτά τα δύο ζώα ήταν ο ελέφαντας, το πιο χοντρό ζώο στη ζούγκλα, και το λιοντάρι, ο βασιλιάς της ζούγκλας. Αυτά τα ζώα δε συμπαθούσαν ο ένας τον άλλον και ανταγωνίζονταν συνέχεια.        Γι` αυτό το λιοντάρι, που ήθελε να νικήσει, ζήτησε  βοήθεια από τον καλύτερό του φίλο τον τίγρη. Ο ελέφαντας που ήταν λίγο ψηλός ζήτησε βοήθεια από τον καλύτερό του φίλο, τον ιπποπόταμο.
    Την επόμενη εβδομάδα άρχισαν οι προετοιμασίες. Ήρθε η μέρα που έπρεπε να κάνουν τους αγώνες. Έτσι άρχισαν τον αγώνα. Πρώτος άρχισε ο ελέφαντας. Όταν μπήκε δίπλα στην καμηλοπάρδαλη ήταν πολύ κοντός παρόλο που είχε από πάνω του τον ιπποπόταμο. Δεύτερο μπήκε το λιοντάρι που είχε πάνω του τον τίγρη και ήταν πιο κοντός και από τον ελέφαντα.
   – «Καλά, κέρδισες. Αλλά μην νομίζεις ότι πήρες κάποιο αξίωμα».
    - «Εντάξει, είπε ο ελέφαντας».
    - « Παιδιά, εγώ λέω να συμφιλιωθείτε και να κάνουμε όλοι ένα μεγάλο πάρτι και να καλέσουμε όλα τα ζώα της ζούγκλας είπε η καμηλοπάρδαλη».
   - «Τέλεια», είπαν και οι δύο.
    Εδώ τελείωσε αυτή η ιστορία και πιστεύω όσοι το διαβάσετε να σας αρέσει.
  Εύη Οικονομίδη, Νικολέτα Πλακιά, Ραφαήλα Σγουραλή, Νικολέτα Σιούλα, Θανάσης Χαλιαμπάλιας, Πάνος Καζάνας.

  Υπεύθυνη δασκάλα: κ. Αναστασία Τσόλη

  Ε΄   ΤΑΞΗ
  Τα διηγήματά μας

  Το  φάντασμα της   λίμνης  

     Μια ηλιόλουστη μέρα τα παιδιά  ενός  δημοτικού σχολείου αποφάσισαν να  πάνε να κατασκηνώσουν σε ένα μέρος, που να ’χει κοντά βουνά και λίμνη. Εκεί θα κάθονταν για μια εβδομάδα. Το μέρος που αποφάσισαν να πάνε ήταν η Λίμνη Πλαστήρα.
     Όταν έφτασαν εκεί έστησαν τις σκηνές τους και κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν και να φάνε. Απέναντι τους έβλεπαν τη λίμνη που ήταν πανέμορφη. Το απόγευμα πήγαν περίπατο στο δάσος και όταν γύρισαν πλύθηκαν και μπήκαν στις σκηνές τους για να κοιμηθούν. Τους πήρε γρήγορα ο ύπνος αλλά σύντομα ξύπνησαν ακούγοντας έναν τρομακτικό ήχο από τη λίμνη. Προσπάθησαν να καταλάβουν τι ήταν μα δε βρήκαν τίποτα.
     Το άλλο πρωί, πολύ νωρίς, όλα μαζί τα παιδιά μπήκαν στη λίμνη για να κολυμπήσουν. Ξαφνικά ένα από τα παιδιά ένιωσε ένα τράβηγμα στο πόδι και πανικοβλήθηκε. Σύντομα το έμαθαν και τα υπόλοιπα παιδιά και ταράχτηκαν. Αποφάσισαν να το ερευνήσουν και να μην τα παρατήσουν αυτή τη φορά.
     Έψαχναν μέρα και νύχτα, βουτούσαν και ξαναβουτούσαν στη λίμνη, παρακολουθούσαν και ρωτούσαν, ώσπου την τελευταία μέρα το μυστήριο λύθηκε! Ο ήχος που ακουγόταν ήταν από ένα φιλικό φάντασμα που χρόνια τώρα ζούσε στη λίμνη. Το φάντασμα συστήθηκε στα παιδιά, όταν κατάλαβε πως δεν ήθελαν το κακό του και έγιναν φίλοι. Ζήτησε όμως να μην μιλήσουν σε κανέναν για την ύπαρξή του και να κρατήσουν καλά κρυμμένο αυτό το μυστικό.
     Τα παιδιά συμφώνησαν μαζί του και του υποσχέθηκαν πως θα  επιστρέψουν σύντομα για να το επισκεφτούν! Άλλωστε ποιος μεγάλος θα τους πίστευε;

                                                             Φωτεινή Παπαντώνη,  Ε2
                                                        
  Τα γατάκια του Δράκου
    Μια φόρα κι έναν καιρό ζούσε σε έναν μακρινό και σκοτεινό πύργο ένας Δράκος τρομερός και ανίκητος. Όλοι τον φοβόντουσαν γιατί είχε κοφτερά δόντια και πύρινη ανάσα. Όταν κατέβαινε στην πόλη τρόμος κρατούσε τους κατοίκους της και χάλαγε τις καλλιέργειές τους.
      Μια μέρα βροχερή κατέβηκε στο βάλτο και απόμεινε να κοιτάει τα βατραχάκια που τραγουδούσαν σε ρυθμό λυπητερό. Ξαφνικά ακούστηκαν κάποια νιαουρίσματα. Ο  Δράκος δεν έδωσε σημασία. Τα νιαουρίσματα συνεχίστηκαν. Έτσι αποφάσισε να ανακαλύψει από που ερχόντουσαν (τα νιαουρίσματα).Τελικά έφτασε στο σημείο αυτό. Ήταν δύο γατάκια που έκλαιγαν  για την αδικοχαμένη μητέρα τους. Ο Δράκος τα λυπήθηκε και τα πήρε στο κάστρο, τα φρόντισε σαν παιδιά του. Τα έμαθε να αμύνονται και  να βρίσκουν την τροφή τους.
      Σιγά, σιγά άρχισαν να μεγαλώνουν. Ο Δράκος περήφανος για τα γατάκια που μπόρεσε να μεγαλώσει με τόσο κόπο, αποφάσισε να τα πάει να γνωρίσουν τον κόσμο. Όταν έφτασαν στην πόλη, όλοι οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. Ο Δράκος στεναχωρήθηκε, μα στη συνέχεια κατάλαβε πως για τον φόβο των κατοίκων ευθυνόταν μόνο αυτός. Γιατί πριν γνωρίσει τα γατάκια θυμήθηκε ότι ήταν σκληρός με όλους. Στη συνέχεια προσπάθησε να τους πείσει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να τους κάνει κακό και τα κατάφερε.
        Οι κάτοικοι βλέποντας τη φιλική σχέση που είχε με τα γατάκια αιφνιδιάστηκαν. Με τον καιρό η συμπεριφορά του άρχισε να γίνεται πολύ φιλική. Οι κάτοικοι πια δεν τον φοβόντουσαν, μάλιστα τα παιδιά άρχισαν να παίζουν μαζί του διάφορα παιχνίδια.   Έτσι δύο μικρά ορφανά γατάκια έγινα  η αιτία να αλλάξει η συμπεριφορά του Δράκου και να φτιάξουν οι σχέσεις του με τους κατοίκους της πόλης.

  Μαρία Χρήστου, Ε 2 


  Κυνηγώντας το φάντασμα

       Μια μέρα στη Νέα Υόρκη ήταν δύο παιδιά. Ο ένας ονομάζονταν Νίκος και ο άλλος Γιάννης . Το πρωί σηκώθηκαν και ετοιμάστηκαν για το σχολείο.
       Όταν σχόλασαν και γυρίζοντας από το σχολείο είδαν μια εφημερίδα που έγραφε: <<Στοιχειωμένο σπίτι στην οδό Νεάπολης στο οποίο κατοικεί ένα φάντασμα>>. Στα παιδιά ήρθε μια τρελή ιδέα. Να πιάσουν το φάντασμα και να το δείξουν στον κόσμο ώστε να γίνουν διάσημοι Κυνηγοί  φαντασμάτων. Πήγαν σπίτι και πήραν φακούς, σχοινιά γάντια και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
        Ξεκίνησαν τα βρουν την οδό Νεάπολης. Μόλις έφτασαν είδαν το σπίτι και ανατρίχιασαν. Μπήκαν μέσα και άρχισαν να ψάχνουν το φάντασμα. Ξαφνικά άκουσαν μια φωνή που έλεγε :<< Φύγετε  από εδώ>>. Ο Νίκος πήρε το νεροπίστολο και έριξε νερό εκεί που ακούγονταν η φωνή. Το φάντασμα εμφανίστηκε και κυνήγησε τα παιδιά . Τα αγόρια άρχισαν να τρέχουν. Ο Νίκος έριχνε νερό και ο Γιάννης έριχνε μπαλάκια. Τελικά έπιασαν το φάντασμα.
        Στο τέλος το έδειξαν στον κόσμο και έγιναν διάσημοι Κυνηγοί  Φαντασμάτων. Και έχω να σας πω ότι πλούτισαν στο χρήμα.
                         Ghost                                                    ΤΕΛΟΣ
   Κατσιμαντός Στέφανος, Ε 2

  Το τζίνι της μαγικής σφυρίχτρας

         Βαθιά μέσα στο δάσος, σε μία κουφάλα ενός μεγάλου δέντρου, ζούσε ένα μικρό κορίτσι, η Δάφνη. Η Δάφνη είχε μάθει να επιβιώνει στο δάσος, από τότε που το έσκασε απ' το σπίτι της, και έτσι είχε ότι ήθελε και χρειαζόταν. Εκτός από ένα πράγμα, μια σφυρίχτρα για να σφυρίζει με το κελάηδισμα των πουλιών κάθε πρωί.
          Δε μπορούσε να πάει στην αγορά και να πάρει μία γιατί ο πατέρας της είχε βάλει σε όλη την πόλη ανθρώπους για να τη βρούνε αλλά και να μπορούσε δεν είχε χρήματα. Έτσι κάθε μέρα, πρωί-βράδυ, έψαχνε να βρει κάποια σφυρίχτρα που θα είχε πέσει από κάποιον για να την πάρει.
       Τελικά μετά από πολύ καιρό βρήκε τη σφυρίχτρα που ήθελε. Ήταν μία λευκή σφυρίχτρα με γαλάζια σχέδια. Η Δανάη άρχισε να σφυρίζει. Σφύριξε μια, δυο, τρεις φορές και ξαφνικά μπροστά της εμφανίστηκε ένα τζίνι. Ήταν άσπρο με γαλάζια μαλλιά και ρούχα.
     -Γεια σου, είμαι το τζίνι της σφυρίχτρας που κρατάς. Με λένε Τρέχα Πήδα Χοροπήδα αλλά μπορείς να με φωνάζεις σκέτο Χοροπήδα. Εσύ ποια είσαι ;
  Η Δανάη έμεινε για λίγα δευτερόλεπτα άφωνη και ύστερα μίλησε:
      -Εεε... Εγώ είμαι η Δανάη, και τι ακριβώς κάνεις ;
     -Να σου εξηγήσω! Είμαι φίλος του παιδιού που έχει τι σφυρίχτρα και του εκπληρώνω ευχές. Λοιπόν τι ευχή θα κάνεις ;
      -Δε θέλω τίποτα. Μόνο να είσαι φίλος μου.
         Η Δανάη και ο Χοροπήδας έπαιζαν μαζί και έγιναν αχώριστοι φίλοι.
         Μετά από τρία χρόνια η Δανάη είχε πεθυμήσει το σπίτι της και έτσι μίλησε στον Χοροπήδα και αποφάσισαν να επιστρέψουν στο σπίτι της. Οι γονείς της Δανάης την υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Εκείνη τους εξήγησε γιατί είχε φύγει και δεν ξανάφυγε ποτέ.
         Η Δανάη, ο Χοροπήδας και οι γονείς της έζησαν μαζί ευτυχισμένοι.

      Αγλαΐα Λιαράτσικα, Ε 2        
  Το ταξίδι και η περιπέτεια.
    Πριν από πολλά χρόνια σ’ ένα  νησί, την Κεφαλονιά, ζούσε μια παρέα παιδιών. Αυτά τα  παιδιά ονειρευόταν να ταξιδέψουν στη Ρώμη την πρωτεύουσα της Ιταλίας, για να δούνε τον πύργο της Πίζας, το Κολοσσαίο και άλλα σημαντικά μνημεία.
    Όταν το ανακοίνωσαν στους γονείς τους εκείνοι χάρηκαν πολύ , αλλά τους είπαν πως δεν είχαν αρκετά χρήματα για να ταξιδέψουν ως την Ιταλία. Τα παιδιά απογοητεύτηκαν πολύ, όμως δεν το έβαλαν κάτω. Κάθισαν κάτω από ένα πλάτανο και προσπαθούσαν να βρουν μια λύση. Ξαφνικά η Αγγελική σηκώθηκε και είπε:
  -  Βρήκα τη λύση! Μπορούμε να πουλάμε λεμονάδα στους τουρίστες.
    Τα παιδιά συμφώνησαν και μετά από δύο μέρες έφτιαξαν το μαγαζάκι τους. Πούλησαν αρκετές λεμονάδες για πάρα πολύ καιρό. Τελικά μάζεψαν τα χρήματα που χρειαζόταν τα έδωσαν στους γονείς τους και εκείνοι συμφώνησαν να κλείσουν εισιτήρια  για την Ιταλία.
    Μετά από δύο μέρες τα παιδιά βρισκόταν στην Ιταλία. Καθώς ανέβαιναν στον πύργο της Πίζας, ανακάλυψαν ένα γράμμα που έπρεπε να παραδοθεί στον πρόεδρο της Αμερικής. Τα παιδιά  ξεκίνησαν για την Αμερική  χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν. Μετά από μια εβδομάδα κατάφεραν κι έφτασαν εκεί
  με τα πόδια. Οι γονείς τους που βρισκόταν στην Ιταλία δεν κατάλαβαν ότι τα παιδιά έλειπαν. Τα παιδιά βρήκαν τον πρόεδρο της Αμερικής και του έδωσαν το γράμμα. Ο πρόεδρος τους ευχαρίστησε και τους γύρισε στην Ιταλία με το ιδιωτικό του τζετ.
     Τα παιδιά πέρασαν υπέροχα στην περιπέτεια που έζησαν. Το επόμενο πρωινό  είδαν τα υπόλοιπα αξιοθέατα και έφυγαν για την Κεφαλονιά. Τα παιδιά πέρασαν καταπληκτικά και αυτά που έζησαν θα τα θυμόταν για πάντα.   
  Ελισάβετ Μπακάλη, Ε 2

  Υπεύθυνη δασκάλα: κ. Ευγενία Οικονόμου

  Η πρώτη μέρα στο σχολείο

   Θυμάμαι... ήταν η πρώτη μου μέρα στο σχολείο!!! Ξύπνησα   με χαρά απ' το πρωί, ντύθηκα, ήπια το γάλα μου, πλύθηκα και πήρα την τσάντα μου που την είχα έτοιμη αποβραδίς.
    Έφτασα εκεί στις 8:00 και είχα δει ήδη τους πρώτους  δύο συμμαθητές μου στις γραμμές...Ήταν ο Δημήτρης και ο Διονύσης. Με αυτούς γίναμε καλοί φίλοι! Η χαρά που είχα δεν μπορώ να την περιγράψω!!! Η πρώτη μου φιλία στο Δημοτικό!!!!!!
   Το κουδούνι χτύπησε και ο Διευθυντής μας είπε να κάνουμε γραμμές, για να αρχίσει ο αγιασμός. Ακόμα θυμάμαι αυτές τις λέξεις: <<Στοιχηθείτε, Ατενώς, Ανάπαυση, Προσοχή!>>
   Ο παπάς άρχισε! Για να πω την αλήθεια μετά από λίγη ώρα όλοι βαρεθήκαμε. Αρχίσαμε λοιπόν τη συζήτηση, χαμηλόφωνα όμως, για να μη μας καταλάβουν οι δάσκαλοι.
  Μέσα απ΄ αυτήν τη συζήτηση έμαθα πολλά γι΄ αυτούς και γνωριστήκαμε καλύτερα. Αυτή η φιλία κρατάει μέχρι σήμερα! Στην έκτη δημοτικού, η καλύτερη φιλία που είχα ποτέ στο Δημοτικό.
  Έχω βέβαια και άλλους φίλους όπως τον Γιώργη, τον Τίμο και τον Αργύρη, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φιλία μου στο Δημοτικό, την πρώτη Δημοτικού.         
  Θεοφάνης Μα'ι'μάρης, Στ 1


  Υπεύθυνη δασκάλα: κ. Ερμιόνη Κουλιούμπα

  Ο θησαυρός του Τουταγχαμών

  Πέρυσι το καλοκαίρι, πέρασα μια φανταστική περιπέτεια. Είχαμε πάει διακοπές στην Αίγυπτο εγώ η αδερφή μου και οι γονείς μου. Κλείσαμε εισιτήρια και ξεκινήσαμε με την πτήση 19.
              Όταν φτάσαμε ένας φιλόξενος και ευγενικός ντόπιος μας περίμενε στην πόρτα του αεροδρομίου. Αφού γνωριστήκαμε μας οδήγησε στο πολυτελές ξενοδοχείο που θα μέναμε. Είκοσι λεπτά αργότερα ήρθε πάλι και μας είπε ότι θα μας πάει σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Έτσι φάγαμε ένα εξαιρετικό φαγητό και μετά γυρίσαμε σπίτι και πέσαμε για ύπνο κατακουρασμένοι από το ταξίδι.
              Την επόμενη ημέρα ετοιμάστηκα γρήγορα και αφού αποχαιρέτησα τη μαμά και τον μπαμπά πήγα μία βόλτα στην πόλη. Όμως για καλή μου τύχη βρήκα τον κύριο που μας φρόντιζε από την αρχή του ταξιδιού έξω ακριβώς από την πόρτα του ξενοδοχείου να μου φωνάζει. «Ε, μικρέ ήρθε η ώρα να σε ξεναγήσω στα αξιοθέατα δε νομίζεις;». «Με μεγάλη μου χαρά», τον είπα εγώ, «Πρώτα θα σε πάω στο κυριότερο αξιοθέατο μας, της διάσημης πυραμίδας του Τουταγχαμών».
              Μετά από κάμποση ώρα οδήγησης στην έρημο τελικά φτάσαμε σε ένα τριγωνικό, επιβλητικό κτήριο, χτισμένο πάνω στην καυτή άμμο της ερήμου. «Έχω ακούσει ότι μέσα στις πυραμίδες υπάρχουν κρυμμένοι τάφοι αρχαίων βασιλιάδων και οι θησαυροί τους που κανένας δεν τους έχει πάρει, γιατί τους φυλάνε άγριες και τρομακτικές μούμιες», είπα με λίγη επιφύλαξη. «Αυτά είναι μύθοι που έπλασαν οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου» μου απάντησε κοιτάζοντάς με  ένα άγριο ύφος.
              Αρπάξαμε από ένα δαυλό και προχωρήσαμε στους σκοτεινούς διαδρόμους της πυραμίδας. Καθώς προχωρούσαμε προσεκτικά κοίταζα έκπληκτος τις πολύχρωμες τοιχογραφίες. Κάποια στιγμή απορροφημένος δεν πρόσεξα και έπεσα πάνω σε ένα άγαλμα, το οποίο μάλλον ήταν μοχλός, γιατί λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακουστήκαν ουρλιαχτά από πίσω μας και χωρίς να το καταλάβουμε εγώ και ο φίλος μου βρεθήκαμε να τρέχουμε σε κείνον το σκοτεινό λαβύρινθο, για να ξεφύγουμε από εκείνα τα τρομακτικά πλάσματα που μύριζαν σαν σάπιο κρέας και ήταν καλυμμένα από λεπτές λωρίδες παπύρου. Ξαφνικά πέσαμε σε μια τρύπα ξεφεύγοντας από αυτά τα σκελετωμένα όντα. Βρισκόμασταν σε ένα δωμάτιο λίγο φωτεινό, καμία σχέση με τα άλλα, όμως πολύ πιο μικρό και με μια άσχημη μυρωδιά που παραλίγο να μου προκαλέσει εμετό όταν δυνάμωσα λίγο το λυχνάρι που φώτιζε το χώρο και τότε αντίκρισα αυτό που οι αρχαιολόγοι τόσα χρόνια έψαχναν τον τάφο του θρυλικού βασιλιά Τουταγχαμών. Προσπαθήσαμε να τον βγάλουμε έξω από μια διέξοδο που είχαμε βρει στη δυτική πλευρά του δωματίου, αλλά αποφασίσαμε να τον αφήσουμε εκεί να αναπαυτεί ήσυχα, γιατί αν τον δίναμε στους αρχαιολόγους ποιος ξέρει τι θα του κάνανε για να μάθουν τα πάντα γι’ αυτόν. Έτσι φύγαμε υποσχόμενοι να μην μαρτυρήσουμε ποτέ την τοποθεσία του.
              Οι διακοπές στην Αίγυπτο πέρασαν ευχάριστα και όταν φύγαμε για την Ελλάδα είχαμε τις καλύτερες εντυπώσεις γι’ αυτήν. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάμε και που ξέρεις μπορεί την επόμενη φορά να βρω και κανέναν θησαυρό.

                                                              Θωμάς  Καραδήμος, Στ 2


  <<Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας>>
  <<Γκόόόόόόόόλ!>>  φωνάζει  ο  σκόρερ  της  ομάδας  ο   Μιχάλης   Κονταπέτος.  Οι <<Κεραυνοί>>  νικάνε  5-0  την  <<Αστραπή>>.  Όλοι  οι  φίλαθλοι  των  <<Κεραυνών>>  έχουν ξεσηκωθεί.  Όταν  τελειώνει  το  ματς  οι  φίλαθλοι  περικλείουν  τους  παίκτες  και  τους   ζητούν  αυτόγραφα. Ο  Αποστόλης  Κατούλας  ο  προπονητής  δεν  τελειώνει  να μοιράζει  αυτόγραφα  κι  αυτός. Στον  ραδιοφωνικό  σταθμό  των  <<Κεραυνών>>  ο παρουσιαστής   λέει  <<Μεγάλη  νίκη  πέτυχε  η  ομαδάρα  μας  στην  έδρα  της  απέναντι  της   <<Αστραπής>>  με   5-0. Επίσης σε  λίγο  θα  μας  μιλήσει   ο   Νίκος   Λιπάτος  ο  προπονητής   της   <<Αστραπής>>.  – Πιστεύω   ότι το παιχνίδι ήταν δίκαιο. Ήταν ασφαλώς καλύτεροι από εμάς. Προσπαθήσαμε σε κάποιες φάσεις να βάλουμε γκολ αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αλλά στον επόμενο αγώνα θα ήμαστε πιο πολύ προετοιμασμένοι>>.

  Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ!!!

   
  ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ........
                                                                                                                                                                      Αθήνα,1915.  Α` Βαλκανικός πόλεμος.
  Ο Μάριος και ο Νίκος είναι 2 19χρονα αγόρια, που περιμένουν πώς και πώς να πιάσουν όπλο και να διώξουν τους Τούρκους από την Ελλάδα μας. 
                                                                                                                                                                                                                      Μέρος 1ο:  «Η παρέλαση»
          Ξημέρωσε πάλι. Ο Μάριος ξύπνησε από τις χαρούμενες φωνές των φαντάρων που αναχωρούσαν για το μέτωπο κατά ομάδες. Αμέσως βγήκε έξω, χωρίς να βγάλει καν τις πιτζάμες του. Ποτέ δεν χόρταινε να τους βλέπει. Τώρα περνούσε μια ομάδα πυροβολητών. ''Το πυροβολικό, πολύ το αγαπώ». Σ` αυτούς ειδικά, λάτρευε τα πάντα. Τις καλογυαλισμένες μπότες, την όμορφη όλο μπλε στολή, τα γαλόνια στον ώμο των αξιωματικών...Σε δυο εβδομάδες έκλεινε τα 20. Θα μπορούσε να καταταγεί, επιτέλους! Πόσο ήθελε να φεύγει για τον πόλεμο τραγουδώντας, με τις κοπέλες να πετάνε λουλούδια... Θα πάω στον Νίκο, σκέφτηκε. Πήγε μέσα, πλύθηκε, ντύθηκε και αφού έγινε ''κόσμιος'' όπως του έλεγε η μάνα του, έφυγε για τον φίλο του. Με τον Νίκο ήτανε φίλοι από μικρά. Σχεδόν γεννήθηκαν μαζί, με μια εβδομάδα διαφορά. Κι ο Νίκος πάνω κάτω σε λίγες μέρες γινόταν 20 χρονών. Έβραζε το αίμα του, δεν έβλεπε την ώρα να φύγει φαντάρος. Έφτασε ο Μάριος. ''Καλημέρααααα'' μπήκε φουριόζος. Τους είδες τους φαντάρους; Σε λίγο καιρό πάμε κι εμείς! «Καλά λες», απάντησε ο Νίκος. «Νιώθω σαν φυλακισμένος εδώ μέσα, λες και δεν φεύγουν οι ώρες»...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Μέρος 2ο: «Επιτέλους 20!!»
           Και έφτασε η ημέρα! Με τις ευλογίες των πατερών και τα δάκρυα των μανάδων ως εγγύηση για την τελική νίκη, κατατάχτηκαν οι ήρωες μας. Κατηφόρισαν τα σοκάκια και έφτασαν στη γραμματεία του στρατού. Μόλις έφτασε η σειρά τους, έκαναν το σταυρό τους. «Όνομα, πατρώνυμο;» ρώτησε ο δεκανέας. «Παπαδημητρίου Νίκος, του Βασιλείου». «Κωνσταντίνου Μάριος, του Μιχάλη». «Πολύ ωραία, είστε στο 8ο Σύνταγμα Πυροβολικού, υπό τον Συνταγματάρχη Ζέρβα. Καλή τύχη»! Ύστερα πήγαν στην αποθήκη να παραλάβουν όπλα και ρουχισμό. Σε δυο ώρες έφευγαν και η περιπέτεια μόλις άρχιζε...
                                                                            
  Μέρος 3ο: «Κάπου στο βαλκανικό μέτωπο»    
                                                                                                                                     Έφτασαν. Θα πολεμούσαν «υπό τον ένδοξον διάδοχον Κωνσταντίνο» στα Γιαννιτσά, γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Το Σύνταγμα παρατάχτηκε  γύρω στους λόφους. Δειλά, δειλά ξεπροβάλλανε τώρα οι τούρκικες εμπροσθοφυλακές. «Γεμίστε», λέει με σταθερή φωνή ο πυροβολάρχης. «Έτοιμο» φωνάζει ο Νίκος, ο γεμιστής. «ΠΥΡΡΡ» ούρλιαξε ο αξιωματικός. Τότε ακριβώς ένιωσαν αυτήν την παράξενη αίγλη του κανονιού. Έπειτα από 7 ριπές, οι τούρκοι αναγκάστηκαν να ανασυνταχτούν. Ήταν η γλυκιά ιαχή που έσκιζε τον αέρα και τους ανατρίχιασε «Ζήτω!, η Θεσσαλονίκη είναι δική μας!» Αμέσως τότε όρμησαν οι εύζωνοι με τις ξιφολόγχες και τους πήραν στο κατόπι. Το βράδυ τους επισκέφτηκε ο ίδιος ο διάδοχος για να τους συγχαρεί, και να τους τονώσει ακόμα πιο πολύ το ηθικό. 

                                                                                                                                          Μέρος 4ο: «Ήρωες πολέμου»
             Σταματημό δεν είχε η προέλαση της μικρής Ελλάδας στην Μακεδονία. Άμα θέλανε, μέχρι την Πόλη θα έφταναν! Όμως δεν μεγάλωσε μόνο η Ελλάδα. Μεγάλωσαν και οι ήρωες μας, ωρίμασαν. Μετά από καιρό, ματωμένοι και ιδρωμένοι, καπνισμένοι, μα πάνω απ' όλα δοξασμένοι, γύρισαν στην Αθήνα καβάλα σε δυο άλογα. Ο Μάριος λοχαγός και ο Νίκος λοχίας, και οι δυο του πυροβολικού. ''Το πυροβολικό, το πυροβολικό, πολύ το αγαπώ.'' Αυτό το τραγούδι που τους άλλαξε τη ζωή, το ξανάκουγαν τώρα, 3 χρόνια μετά και φουσκώνουν από ιερή υπερηφάνεια...  
       Βαλέριος Χασιώτης, ΣΤ'2 
   
  Η αριθμητική παράσταση
                                                   
      Όταν ήμουνα μικρός η κυρία μας, μας μάθαινε τις αριθμητικές παραστάσεις. Ήταν δύσκολες και πάντα έκανα λάθος. Οι αριθμητικές παραστάσεις ήταν μια σειρά αριθμών και ανάμεσα υπήρχαν διαιρέσεις, πολλαπλασιασμοί, προσθέσεις, αφαιρέσεις. Έναν αριθμό να έκανες λάθος, έβγαινε λάθος όλη η αριθμητική παράσταση. Η κυρία με βοηθούσε αλλά εγώ λίγη σημασία είχα σε αυτό που μου έλεγε η κυρία μου...
     Μια μέρα προσπάθησα και την έκανα  λάθος.....πολλοί μαθητές έκαναν λάθος. Μετά η κυρία μου βάζει μια εύκολη, και την έλυσα σωστά ,αυτό όμως δεν έδειχνε τίποτα ακόμη, γιατί πολύ απλά τις περισσότερες τις είχα λάθος. Στα διαλείμματα καθόμασταν και μου έλεγε πώς έπρεπε να λυθούν. Εγώ αναγκάστηκα και καθόμουν σπίτι μόνος μου και τα έλυνα. Μια μέρα όμως αφού είχα διαβάσει πήγα σχολείο με όρεξη και κατά λάθος δεν είχα κάνει μια αριθμητική παράσταση και όπως πάντα πήρα τιμωρία. Λέω την τιμωρία δεν την έκανα γιατί είχα βάλει ένα στόχο και πρέπει να τον πετύχεις. Οι φίλοι μου με φώναζαν δυνατά αλλά εγώ έλεγα: «πρέπει να διαβάσω, όταν δίνω μια υπόσχεση πρέπει να την κρατάς» τους έλεγα.
  Τελικά όπως έχω δει και έχω ακουστεί δεν υπάρχει η λέξη « δεν μπορώ».......

                                                                         Ανδρέας Καραχάλιος
                                                                                 Στ' 2

  Υπεύθυνη δασκάλα: κ. Ευαγγελία Πάππου

                                                                                                                                                                                                                                                                                              
  «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»    
  «Η τόλμη σημαίνει το θάρρος που πρέπει να έχεις για να επαναστατήσεις. Τώρα για την αρετή … πιστεύω ότι είναι το χάρισμα του θάρρους που πρέπει να έχει κανείς για να αντιμετωπίσει με δύναμη το θάνατο.» (Ζαφείρης Βλούχος, Στ 2)
  «…νομίζω πως η ελευθερία χρειάζεται σίγουρα τόλμη, γιατί για να ελευθερώσεις μια χώρα χρειάζεται σίγουρα πολλή τόλμη. Αλλά μόνο με την τόλμη η ελευθερία δεν μπορεί να κρατηθεί. Χρειάζεται και αρετή δηλαδή χρειάζεται  ένας άνθρωπος να είναι καλλιεργημένος, να είναι καλός κάτι που οι Έλληνες πολιτικοί δεν είχαν επειδή μάλωναν και υπήρχε μεταξύ τους διχόνοια…» (Βαγγέλης  Μπετχαβές, Στ 2)
  « Η φράση «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» σημαίνει δύο πράγματα. Ότι για να γίνει κάτι, όπως να έχουμε ελευθερία, πρέπει να ξεπεράσεις τους φόβους σου, δηλαδή να τολμήσεις να κάνεις κάτι. Η αρετή είναι τρόπος συμπεριφοράς και το ηθικό μας που μας κάνει ευγενικούς και «εντάξει» στους άλλους.» (Ανδρέας Καραχάλιος, Στ 2)
  «Με αυτόν το συνδυασμό αρετής και τόλμης ένα κράτος μπορεί να έχει ανάπτυξη και να πάει μπροστά.» (Νίκος Τεμπέλης, Στ 2)
  «Οι Έλληνες είχαν θάρρος και το έδειχναν με τον τρόπο που πολεμούσαν για να αποκτήσουν ελευθερία. Επίσης ήταν οι μόνοι που είχαν τα προσόντα για να την κρατήσουν και για να δείξουν ότι την αξίζουν.» (Αλέξανδρος Σδράλης, Στ 2)
  «…πιστεύω πως σημαίνει ότι χρειάζεται τόλμη για να την κερδίσεις και αρετή για να την κρατήσεις.» (Θοδωρής Χριστοδούλου, Στ 2)
  «Για να αποκτήσει κάποιος ελευθερία  όμως χρειάζεται αρετή. Αρετή είναι  η ηθική ανωτερότητα που έχει ένας άνθρωπος, η καλλιέργεια  καθώς και ο σεβασμός που τρέφει για τον συνάνθρωπό του. Χρειάζεται και τόλμη, η δύναμη δηλαδή που πηγάζει μέσα από τον άνθρωπο και τον κάνει τρανότερο.» (Ύρια Λέτσικα, Στ 2)
  «Η τόλμη σημαίνει να είσαι τολμηρός , να μη φοβάσαι τίποτα και αρετή σημαίνει να είσαι καλός, καλός με τους άλλους.» (Βασίλης Μάτος, Στ 2)
  «…οι Έλληνες ελευθερώθηκαν χάρη στην αρετή και την τόλμη που είχαν. Με την τόλμη εννοεί ότι τολμήσανε να κάνουν κάτι τόσο επικίνδυνο και για πολλούς ανώφελο. Επίσης με την αρετή πιστεύω πως εννοεί πως οι Έλληνες είχαν αρετές, χαρίσματα, όπως μόρφωση ή καλύτερα καλλιέργεια. Με τη μόρφωση μόνο μπορώ να πω ότι δεν μπορούσαν να κάνουν και κάτι σπουδαίο…. Ενώ με την καλλιέργεια πολλά. Επίσης είχαν θάρρος και πίστη στον αγώνα. Με αυτές τις αρετές ένας αγώνας μπορεί να πάει μπροστά.»  (Κώστας Μαγιάκος, Στ2)
  «Οι αγωνιστές της επανάστασης πολέμησαν πολύ σκληρά. Όλοι χρειάστηκαν τόλμη και οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς τώρα μια πατρίδα ελεύθερη. Τώρα εμείς πρέπει να έχουμε αρετή για να τη διατηρήσουμε ελεύθερη.» (Κατερίνα Μπουζούκη, Στ 2)

  «…οι Έλληνες έκαναν πολλούς αγώνες για να ελευθερωθούν, αλλά δεν υπήρχε αρετή , υπήρχε η διχόνοια που επικρατούσε για το ποιος θα έχει την εξουσία…. όμως έλειπε και ένα άλλο, η μόρφωση…. Ο λαός πνίγηκε στην αγραμματοσύνη… δεν ήξερε τίποτα για την ιστορία του…. δεν ήξερε τα δικαιώματά  του ότι οι Έλληνες δεν ήταν πάντα σκλαβωμένοι στους Τούρκους, ότι στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία. Έλειπε όμως και η καλλιέργεια.» (Φώτης Δημηνίκος, Στ 2)
  «Αρετή θέλει επειδή χωρίς τη μόρφωση και την καλλιέργεια δε θα επαναστατούσαν οι Έλληνες. Ένας αμόρφωτος λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν μπορεί να επαναστατήσει. Η ελευθερία θέλει τόλμη γιατί μόνο με το θάρρος στέκεσαι απέναντι σε έναν πολυάριθμο στρατό, όπως των Τούρκων.» (Κωστής Μωυσιάδης, Στ 2)
  « Όπως έχω καταλάβει όλη η ιστορία της Ελλάδας ανέκαθεν εκφραζόταν με μια φράση: «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Γιατί; Γιατί πάντοτε οι Έλληνες ήταν και είναι φιλελεύθερος λαός, και το έχουμε αποδείξει αμέτρητές φορές, άσχετα αν κάποιες φορές στερηθήκαμε την πιο αγνή επιθυμία κάθε έθνους: τον πόθο για ελευθερία.
  Τι κι μας υποτάξανε Τούρκοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι; Από τους Έλληνες παίρνανε μόνο το σώμα και τη γη τους, μα όχι το φρόνημά τους, την ψυχή τους.
  Πρώτα απ΄όλα η φράση εξηγεί τι απαιτείται για να είσαι ελεύθερος. Θέλει αρετή δηλαδή να είσαι καλλιεργημένος και άξιος για αυτή την τιμή. Ναι, γιατί είναι τιμή να είσαι ελεύθερος. Απαραίτητος είναι ο σεβασμός προς τις  προσπάθειες όλων για την ελευθερία, η οποία χρειάζεται τόλμη για να αποκτηθεί. Τόλμη να μη φοβάσαι τον εχθρό, όσο μεγάλος κι αν είναι, διότι παλεύεις για τον ευγενέστερο σκοπό. Όπως με τους Τούρκους όπου μια χούφτα Έλληνες διψασμένοι για ελευθερία ξεκίνησαν μια επανάσταση κατά των κατακτητών. Ήταν καθαρή τρέλα είπαν μερικοί, ήταν ένας δίκαιος αγώνας είπαν άλλοι. Το νόημα είναι όμως ότι κάθε λαός πρέπει να παλεύει για τα δικαιώματά του. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, ας εφαρμόσουμε λοιπόν αυτή τη φράση στη ζωή μας ως ελεύθεροι Έλληνες.» (Βαλέριος Χασιώτης, Στ 2)
  «Η φράση «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» σημαίνει ότι θέλει τόλμη δηλαδή θάρρος για να την κερδίσεις και αρετή, δηλαδή ανωτερότητα για να την διατηρήσεις.» (Κωνσταντίνος Μπράνος, Στ 2)
  Πρωτοχρονιάτικες πίτες και οι τυχεροί

     Μαθητές και δάσκαλοι έκοψαν τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικές πίτες  που πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Όλοι οι μαθητές μοιράστηκαν τη χαρά και ο διευθυντής του σχολείου ευχήθηκε σε όλους υγεία, ευτυχία και χαρά.Οι τυχεροί που βρήκαν τα φλουρία παρέλαβαν τα δώρα τους από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

   

  Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου με τους μικρούς μαθητές    

   

     Χριστουγεννιάτικα μηνύματα με ποιήματα, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα παρουσίασαν οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης  στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς δημιούργησαν μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και αντάλλαξαν ευχές για τις άγιες ημέρες των χριστουγέννων και τη νέα χρονιά ,το 2012.

  Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011   -    Xριστουγεννιάτικο «Μπαζάρ»
      Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημ. Σχολείου Λάρισας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων οργάνωσαν χριστουγεννιάτικο «Μπαζάρ», το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά παράλληλα ικανοποίησε και αρκετούς παιδαγωγικούς στόχους.
     Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές υποδέχονταν το κοινό με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Στο χώρο της έκθεσης υπήρχαν διάφορες κατασκευές και ομάδες μαθητών ανέλαβαν την  πώλησή τους και την ενημέρωση των επισκεπτών. Παράλληλα σε μια γωνιά της αίθουσας λειτουργούσε και εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρά παιδιά με ζωγραφιές και άλλες εργασίες.
     Στη διάρκεια επίσης της έκθεσης οι μαθητές του Ε2 παρουσίασαν στους επισκέπτες ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με τίτλο: « Μήπως είδατε τα χριστούγεννα»,με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Βρεττοπούλου Μαρία και στη συνέχεια μαθητές του σχολείου με τα μουσικά όργανα και με την επίβλεψη της μουσικού του σχολείου, κ. Σδόλια Αμαλία, έπαιζαν διάφορα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
     Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη χορωδία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης.
  Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ευχαριστούν θερμά όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ευχαριστούν ιδιαίτερα του μαθητές , τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης

   

  Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011


  Γιορτή του Πολυτεχνείου

  Οι μαθητές της Ε΄τάξης σε συνεργασία με τις δασκάλες τους, κ. Μπασδραβάλα Χριστίνα και κ. Οικονόμου Ευγενία, οργάνωσαν φέτος τη γιορτή του Πολυτεχνείου.


     Τα παιδιά παρουσίασαν ένα θεατρικό που αφορούσε τα γεγονότα των ημερών εκείνων, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν.


     Πολύτιμη η συνεισφορά της δασκάλας της μουσικής, κ. Σδρόλια Αμαλίας, η οποία με τη χορωδία έδωσε ένα άλλο χρώμα στη γιορτή.


     Προβλήθηκε επίσης ένα μικρό ντοκιμαντέρ με το χρονικό  των ημερών του Πολυτεχνείου.
     Έτσι το σχολείο μας τίμησε την ημέρα πουν οι φοιτητές εναντιώθηκαν σε ότι στεκόταν εμπόδιο στο μέλλον τους και στο δικαίωμα τους να αποφασίζουν γι' αυτό. Λέξεις όπως δημοκρατία, ελευθερία, αξιοπρέπεια απόκτησαν νόημα και έγιναν πράξη.

   

   Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011


  Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

     Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνια γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
     Η δασκάλα του σχολείου κ. Μπασδραβάλα Χριστίνα μίλησε για τη σημαία και τους ήρωες του ' 40.
     Ο διευθυντής του σχολείου παρέδωσε στο σημαιοφόρο και στους παραστάτες τη σημαία με την οποία θα παρελάσει το σχολείο  στις 28 του Οκτώβρη.
     Οι μαθητές  των Γ΄και Δ΄τάξεων απήγγειλαν ποιήματα.

     Η χορωδία με τους μαθητές  της Ε΄ και ΣΤ΄τάξης έπαιξαν μουσική και τργούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στην επέτειο.

     Μαθητές δάσκαλοι και γονείς παρακολούθησαν συγκινημένοι την εκδήλωση.
  ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

  Εντυπώσεις των μαθητών της ΣΤ΄τάξης από την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων


   


       Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης επισκεφτήκαμε την πόλη της Αθήνας.
     Κατεβήκαμε από το λεωφορείο και περπατήσαμε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να φτάσουμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το Μουσείο της Ακρόπολης ήταν τεράστιο με πολλά εκθέματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές γύρω από το βράχο. Δυστυχώς δεν ήταν όλα τα αυθεντικά΄ υπήρχαν και πολλά αντίγραφα κομμάτια. Η ξενάγηση ήταν τέλεια, διότι μάθαμε, ακούσαμε και είδαμε πολλά πράγματα για την ιστορία και τα έργα της αρχαίας Ελλάδας.
    Έπειτα περπατήσαμε στην Πλάκα και αργότερα επισκεφτήκαμε το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, όπου μάθαμε πράγματα για την ιστορία του κτηρίου βλέποντας κάποια βίντεο και παρακολουθήσαμε συνεδρίαση στην Αίθουσα της Ολομέλειας.
   Ύστερα περάσαμε τον βασιλικό κήπο και φτάσαμε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Στη συνέχεια γυρίσαμε και πάλι στο κτήριο της Βουλής και παρακολουθήσαμε την αλλαγή της σκοπιάς μπροστά απ΄το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Το θέαμα ήταν μαγευτικό, όπως και όλη η εκδρομή. (Εύα Πάνου, μαθήτρια ΣΤ1)

  Στις 23 Φεβρουαρίου 2012 πήγαμε εκδρομή στην Αθήνα και επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων και το Μουσείο της Ακρόπολης.
    Πρώτα πήγαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα εκθέματα εκεί ήταν φανταστικά και πολύ ενδιαφέροντα.
    Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων. Ήταν πολύ μεγάλη κι έμοιαζε με παλάτι. Μια κοπέλα μας είπε κάποια πράγματα για την ιστορία του κτηρίου και μετά ανεβήκαμε στις θέσεις των θεατών και είδαμε τη συνεδρίαση. Ήτανε μια πολύ ωραία εμπειρία. (Ανδρέας Σωτηρούλης, μαθητής ΣΤ1)

  Για την εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, 
  την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, οι μαθητές γράφουν:


   


  «Στις 29/1/12 επισκεφτήκαμε, τα παιδιά της Στ τάξης, τη Θεσσαλονίκη. Πρώτα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Όλοι μείναμε έκπληκτοι από τα κειμήλια, τη ζωή και την ιστορία των Μακεδονομάχων. Κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος. Αργότερα φτάσαμε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ ή αλλιώς Πλανητάριο. Αφού ξεναγηθήκαμε στα «μυστικά» των πρώτων αυτοκινήτων και θαυμάσαμε τα πρώτα μοντέλα, είδαμε την τεχνολογία των προγόνων μας, τα εργαλεία, τα σπίτια, τα καράβια τους, ύστερα ήρθε η ώρα μας!!! Το Τεχνοπάρκο έχει ό,τι έχει σχέση με φυσικές παραξενιές. Μουσική με την αφή, εκπληκτικές οφθαλμαπάτες και ακουστικά φαινόμενα. Μα το πιο εντυπωσιακό ήταν η ταινία στον τεράστιο «θόλο». Ούτε 3D να βλέπαμε!!! Πραγματικά, τα πράγματα που είδαμε, που κάναμε, ήταν ένα κι ένα.»
  (Βαλέριος Χασιώτης, ΣΤ΄ 2)

  «….. στο Τεχνοπάρκο παίξαμε και διασκεδάσαμε πολύ. Αφού μετρηθήκαμε για να δούμε πόσα κιλά είμαστε σε κάθε πλανήτη, σηκώσαμε ένα ολόκληρο αμάξι, είδαμε τον Τσάρλι Τσάπλιν να χορεύει, μέχρι και χάμστερ γίναμε, τρέχοντας μέσα σ΄ ένα κύκλο προσπαθώντας το λαμπάκι να πάει στο κόκκινο και πολλά άλλα που δεν μπορώ να τα πω, γιατί θα γράφω για ώρες, για μέρες, για βδομάδες, για μήνες μέχρι και για χρόνια.»
  (Αλέξανδρος Σδράλης, Στ΄2)  «Η εκδρομή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Θεσσαλονίκης ήταν καταπληκτική, φοβερή, απερίγραπτη, φανταστική!!!...»
  (Βασίλης Λέτσικας, Στ΄2)

  «…..Η εκδρομή στη Θεσσαλονίκη θα μου μείνει αξέχαστη. Βλέποντας την αυθεντικότητα και την καλή συντήρηση των πραγμάτων στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Μετά για το ΝΟΗΣΙΣ δεν έχω λόγια! Μόλις μπήκα μέσα στο Τεχνοπάρκο νόμιζα πως βρισκόμουνα στον παράδεισο ή και στο μέλλον ακόμα. Εκεί υπήρχαν πολλές περίεργες, θαυματουργές αλλά και κάποιες ανεξήγητες για μένα συσκευές….. αυτή ήταν η καλύτερη εκδρομή της ζωής μου.»
  (Νίκος Τεμπέλης, Στ΄2)

  «Είναι γνωστό ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές ανοίγουν το μυαλό των παιδιών. Έτσι και εμείς, τα δύο τμήματα της έκτης αποφασίσαμε στις 19-1-12 να επισκεφτούμε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (ΝΟΗΣΙΣ) και το Μουσείο του ξακουστού Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.
  Η πρώτη μας στάση ήταν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Παρακολουθήσαμε με χαρά ένα βιντεάκι αφιερωμένο στον Παύλο Μελά , γνωρίσαμε την ιστορία του Αβέρωφ, περιηγηθήκαμε στα δωμάτια, κάθε δωμάτιο είχα τη δική του διαφορετική μαγεία και μάθαμε για τη ζωή των ανθρώπων της εποχής. Στο τέλος αγοράσαμε αναμνηστικές κάρτες. Φύγαμε γεμάτοι περηφάνια που γνωρίσαμε ένα μέρος της ιστορίας του έθνους μας, της Ελλάδας.
  Επόμενός μας προορισμός ήταν το πλανητάριο. Εκεί μείναμε έκπληκτοι. Παρακολουθήσαμε μέσα σ’ ένα θολωτό χώρο ένα θαυμάσιο βίντεο για τους πλανήτες και το περιβάλλον. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε σε μια έκθεση τεχνολογίας αυτοκινήτων. Θαυμάσαμε την αρχαία τεχνολογία, μα πιο πολύ μας εντυπωσίασε το Τεχνοπάρκο το οποίο περιελάμβανε εκπαιδευτικά παιχνίδια που στηρίζονταν στη φυσική.
  Έτσι λοιπόν επιστρέψαμε στο σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα να ξαναπάμε παρόμοιες εκδρομές.»
  (Ύρια  Λέτσικα, Στ΄2)  Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στο AEL FC AREN

     Το σχολείο μας πραγματοποίησε επίσκεψη στις 31.1.12 στο γήπεδο της αγαπημένης ομάδας της πόλης μας στο AEL FC ARENA. Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων ξεναγήθηκαν στους χώρους του γηπέδου(σουίτες, αποδυτήρια, αγωνιστικός χώρος) και παρακολούθησαν ομιλία, με ομιλήτρια την διατροφολόγο κ. Μαρία Πλάδα, για την υγιεινή διατροφή με μεγάλη επιτυχία.
     Ήταν μια ωραία εμπειρία για τους μαθητές αλά και για τους εκπαιδευτικούς που συνόδευσαν τους μαθητές, με σπουδαίο διδακτικό περιεχόμενο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


  Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011
  Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η Δ΄ τάξη του Σχολείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου. Εκεί η ξενάγηση και η διήγηση του υπεύθυνου (κ. Πράπα), προκάλεσε αμείωτο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στους μαθητές.


  Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την οικοτεχνία παραγωγής σαπουνιών "ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ" στο Πουρνάρι Λάρισας. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και χαρά για τις πληροφορίες απ΄τη φυσική διαδικασία παραγωγής σαπουνιών. 
   

  Φεύγοντας μαζί με τις πληροφορίες για τις ιδιότητες των διάφορων φυτών αγόρασαν και διάφορα φυτικά σαπούνια.
  Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

  Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στο Λαογραφικό Μουσείο, στη βιβλιοθήκη, στην εκκλησία των Παμμεγίστρων Ταξιαρχων μηλεών Πηλίου και στο Μουσείο ''Θεόφιλος" στην Ανακασιά Πηλίου

   

   

   

   

     

   Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στις Μηλιές Πηλίου. Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη όπου είδαν τα 3.500 βιβλία που σώθηκαν από την Παλιά Μηλιώτικη Βιβλιοθήκη και αποτελούν "ΑΚΟΣ ΨΥΧΗΣ" ακόμα και σήμερα. Επίσης είδαν την αυθεντική σημαία που αποτέλεσε το λάβαρο της επανάστασης στην περιοχή.

     Στη συνέχεια πήγαν στο μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Εκεί η υπεύθυνη τους ενημέρωσε για όλα τα εκθέματα, που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι και αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

  Το επόμενο βήμα ήταν στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που ξεχωρίζει για την τεχνοτροπία της σε όλη την Ευρώπη.

     Κατά την επιστροφή τους οι μαθητές έκαναν μια στάση στο Μουσείο «Θεόφιλου» στην Ανακασιά Πηλίου και θαύμασαν τα έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου.

     Η επιστροφή στη Λάρισα έφερε τους μαθητές γεμάτους εντυπώσεις, γνώσεις και χρώματα.

  Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011


  Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Ε΄ τάξης στην Ανατολή και στο Μεταξοχώρι


   


     Η Ε τάξη του σχολείου μας πήγε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, εκδρομή.
     Επισκέφτηκε την Ανατολή Αγιάς. Ένα υπέροχο χωριό σκαρφαλωμένο στον Κίσσαβο στα 1080 μ
  Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Θαύμασαν τα χρώματα και τις μυρωδιές του φθινοπώρου.
     Ο προορισμός  ήταν το μοναστήρι του Άγιου  Ιωάννη   του Προδρόμου. Ένα μοναστήρι  που η ιστορία του ξεκινά το 1550 όταν ο Άγιος Δαμιανός επέλεξε το μέρος για να  αφιερωθεί στον Κύριο. Σήμερα οι είκοσι καλόγριες που διαμένουν εκεί έχουν χτίσει από την αρχή το μοναστήρι. 
  Τα παιδιά είδαν την εκκλησία αλλά και τους χώρους του μοναστηριού.
     Οι μοναχές τους μίλησαν για την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και για το πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να διατηρούμε αυτό που μας χάρισε ο Κύριος με ευλάβεια και αγάπη.
  Υπήρχε μια παιδική χαρά που τα παιδιά έπαιξαν και χαλάρωσαν.
     Ο επόμενος σταθμός  ήταν το βυζαντινό μουσείο που βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Ο αγαπητός και εκλεκτός συνάδελφος κ. Κωνσταντίνος Τούλας  ,του οποίου η καταγωγή είναι από την Ανατολή, ξενάγησε τα παιδιά και τους μίλησε για τις εικόνες αλλά και τα εκκλησιαστικά είδη τα οποία υπήρχαν στο μουσείο.
     Το Μεταξοχώρι και τα Αρχεία του Ελληνικού Κράτους ήταν η προτελευταία στάση μας. Η  υπεύθυνη μίλησε στα παιδιά για τον κύριο σκοπό του Αρχείου   που  είναι η διάσωση, η συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς.
     Στο τέλος της εκδρομής επισκεφτήκαμε  το κηροποιείο που βρίσκεται στο Μεταξοχώρι . Τα παιδιά είδαν πώς φτιαχνόταν τα κεριά παλιά .
  Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πολλές διαφορετικές όψεις του πολιτισμού μας.
  Διδάχτηκαν ,θαύμασαν , ενθουσιάστηκαν .

  Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011


  Επίσκεψη στον Α.Η.Σ. Αγ.Δημητρίου Κοζάνης και στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

     Στις 21 Οκτωβρίου  2011 η Στ΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης.

    Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χρήση του λιγνίτη ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη λειτουργία του εργοστασίου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

    Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το λαογραφικό, ιστορικό και φυσικής ιστορίας Μουσείο Κοζάνης.
    Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την πληθώρα και την τελειότητα των εκθεμάτων και ήρθαν, μέσω  αυτών, σε επαφή με το θαυμαστό κόσμο της φύσης, τη λαογραφική και ιστορική παραδοσή μας.
  Η επίσκεψη ήταν ουσιώδης, διδακτική και ευχάριστη και άφησε στους μαθητές τις καλύτερες εντυπώσεις
  0 σχόλια


  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ 23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, πρωτοπορεί εισάγοντας  στην εκπαιδευτική διαδικασία τον κινηματογράφο.
  Με την πεποίθηση ότι οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν κριτικό πνεύμα απέναντι στα  οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας γενικά και ειδικότερα στον κινηματογράφο, και ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη με την οποία τα παιδιά πρέπει να γνωριστούν ,η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου μας κ. Βρεττοπούλου  Μάρη σε συνεργασία με τη  δασκάλα κ.  Μπασδραβάλα Χριστίνα επιχειρούν να κάνουν την γνωριμία .
   Να φέρουν κοντά στα παιδιά την μαγεία της μεγάλης οθόνης, να τα βοηθήσουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ,να προβληματιστούν, να στέκονται κριτικά σε ότι τους προσφέρεται  και τέλος να “μαθαίνουν” με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτό που γνώριζαν μέχρι τώρα.
  Οι ταινίες που επιλέγονται κάθε φορά  παρουσιάζονται στους μαθητές αφού προηγηθεί μια μικρή εισαγωγή για το θέμα της ταινίας αλλά και για το τι θα πρέπει να προσέξουν ,τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της προβολής.
  Μετά  το τέλος της ταινίας τα παιδιά παίρνουν τα φύλλα εργασίας που έχουν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί και γίνεται ανάλυση της ταινίας. Ακολουθεί συζήτηση με βάση τα ερωτήματα του φύλλου εργασίας, αλλά και τις ερωτήσεις – επισημάνσεις των μαθητών.
  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές των Δ΄, Ε΄και Στ΄τάξεων του σχολείου. Οι προβολές πραγματοποιούνται ανά 15θήμερο εντός του σχολικού ωραρίου.
  Με μεγάλη χαρά είδαμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα και να συμμετέχουν ενεργά και με ευχαρίστηση στην όλη διαδικασία.
  Η Στ΄τάξη με την βοήθεια και την εποπτεία της κ. Βρεττοπούλου ετοιμάζει και θα παρουσιάσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς ταινίες μικρού μήκους.
   Η εξέλιξη του προγράμματος μέχρι τώρα έχει ως εξής :
  ·        16 Φεβρουαρίου 2012 – Παρουσίαση με χρήση Power Point : Εισαγωγή στον κινηματογράφο (Δ’,Ε΄και Στ΄τάξεις)
  ·        21 Φεβρουαρίου 2012 – Προβολή ταινίας για τις Ε΄και Στ΄τάξεις: “ The Circus” – Το Τσίρκο / Charlie Chaplin ( εισαγωγή στον βωβό κινηματογράφο )
  ·        23 Φεβρουαρίου 2012 – Προβολή ταινίας για τη Δ΄τάξη: “Hop
  ·        6 Μαρτίου 2012 – Προβολή ταινίας για τις Ε΄και Στ΄τάξεις – Αφιέρωμα στον ενδοσχολικό εκφοβισμό (bullying): “ The bridge to Terabithia H γέφυρα για την Τεραμπίθια”
  ·        8 Μαρτίου 2012 – Προβολή ταινίας για τη Δ΄τάξη: “The Chicken – Το κοτοπουλάκι”

   

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

      Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 οι μαθητές της Δ΄τάξης του σχολείου μας, ενημερώθηκαν για την αξία και τη διαχείριση του νερού, από υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.. Ενθουσιάστηκαν από την προβολή των βίντεο που παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και απαντήσεις στη συζήτηση που ακολούθησε.
  Με το τέλος της ενημέρωσης, οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., δώρισαν στους μαθητές από ένα αναμνηστικό σχετικό με το θέμα της εισήγησης.


  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2010

  Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008


  Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές


  Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά με Υγεία.
  Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2009.

  3ο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ
  Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 3ο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, την Πέμπτη18 Δεκεμβρίου 2008, στο χώρο του σχολείου. Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται στα 2.810 € και μοιράστηκε στους δύο συλλόγους που είχαν επιλεγεί, στον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας και στον Σύλλογο Κεντρικής Ελλάδας Γονέων & Φίλων Παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις « ΙΑΣΩ ».
  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τους μαθητές του σχολείου μας, που με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους συνέβαλαν στη συγκέντρωση του παραπάνω χρηματικού ποσού.

  Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008


  3ο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ

  Σας προσκαλούμε στο χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008 στις 5:30 μ.μ. στο χώρο του σχολείου με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Κεντρικής Ελλάδας Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις "ΙΑΣΩ" και του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας.
  Ελάτε να μοιραστούμε τις πρωτότυπες κατασκευές που έφτιαξαν οι μαθητές του σχολείου με πολύ κέφι και όλες τις υπέροχες σπιτικές λιχουδιές που προσφέρουν οι μαμάδες τους για τον ευγενικό αυτό σκοπό.
  Σας περιμένουμε!

  Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008


  Ενημέρωση μαθητών από κλιμάκιο της Δ. Ε. Υ. Α. Λάρισας  Στις 19 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Τετάρτη, κλιμάκιο της Δ. Ε. Υ. Α. Λάρισας με επικεφαλής το διευθυντή της κ. Μπαλογιάννη επισκέφτηκε το σχολείο μας. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου ενημερωθήκαν για τη σημασία του νερού στη ζωή των ανθρώπων.
  Ο κ. Μπαλογιάννης αναφέρθηκε στον τρόπο ύδρευσης της πόλης της Λάρισας από την απελευθέρωσή της, όταν η Λάρισα δεν είχε δίκτυο ύδρευσης και η μεταφορά του νερού γινόταν από τον Πηνειό με κάποιο ζώο (γαϊδούρι ή μουλάρι) το οποίο φορτωνόταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια και το πουλούσαν οι νερουλάδες στα σπίτια, έως σήμερα που οι 17 γεωτρήσεις τροφοδοτούν την πόλη μέσα από ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.
  Τα προβλήματα υγείας των πολιτών καθώς και η αύξηση του πληθυσμού οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας δικτύου ύδρευσης (1930).
  Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 η πόλη έπαψε να παίρνει νερό από τον Πηνειό και τώρα παίρνει από γεωτρήσεις.
  Ο κ. Μπαλογιάννης αναφέρθηκε τόσο στην ποιότητα του νερού που είναι σημαντική παράμετρος για τη Δ. Ε. Υ. Α . Λ, όσο και για τη σπατάλη του και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε οικονομία.
  Στο τέλος αναφέρθηκε στο έργο της Δ. Ε. Υ. Α. Λ. καθώς και στα σχέδιά της για να καλύψεις τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της πόλης για τα επόμενα 30 χρόνια.
  Η παρουσίαση περιλάμβανε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της επιχείρησης.

  Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008


  Επίσκεψη του δημάρχου Λαρισαίων στο σχολείο
  Ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Τζανακούλης, επισκέφτηκε το σχολείο μας την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008. Αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσαν οι επιστολές των μαθητών της Γ τάξης.Οι επιστολές των μαθητών, δια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιαννούλα, έφτασαν στα χέρια του δημάρχου, ο οποίος τις διάβασε και πήρε την απόφαση να δώσει απαντήσεις στα ίδια τα παιδιά.Έτσι λοιπόν, ο κ. δήμαρχος συνάντησε τους μαθητές της Γ΄τάξης στο ίδιο τους το σχολείο και απευθυνόμενους στους μαθητές έδωσε τις απαντήσεις στα γραπτά τους ερωτήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με προφορικά ερωτήματα των μαθητών που αφορούσαν στη δημιουργία χώρων άθλησης, αναψυχής και πράσινου στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Η συζήτηση ενθουσίασε τους μαθητές και περισσότερο τους ικανοποίησε η υπόσχεση του κ. Τζανακούλη για ίδρυση αθλητικών χώρων σε χώρο κοντά στο σχολείο. Η διεύθυνση του σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες προς τον κ. δήμαρχο και τον κ. πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για το ενδιαφέρον που έδειξαν και για την ικανοποίηση που έδωσαν στους μαθητές.

  Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008


  Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο
  Την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύμβολο της πάλης για την ελευθερία και τη δημοκρατία και τους αγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στη χούντα, τίμησαν οι μαθητές οι γονείς και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008, στο χώρο του σχολείου.
  Την εκδήλωση πραγματοποίησαν οι μαθητές των τμημάτων των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου με τη βοήθεια των δασκάλων τους.
  Οι μαθητές και οι γονείς που παρακολούθησαν τη γιορτή είδαν να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους τα γεγονότα που έμελλε να προκαλέσουν το πρώτο και καθοριστικό χτύπημα στη δικτατορία.
  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε οπτικοποιημένο υλικό ( ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες) που συγκλόνισε, συγκίνησε και ξύπνησε στους μεγαλύτερους αναμνήσεις από τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
  Ποιήματα και τραγούδια αφιερωμένα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας απήγγειλαν οι μαθητές των Ε΄και Στ΄τάξεων συνοδευόμενοι από το αρμόνιο που έπαιξε η μαθήτρια της Στ΄2 τάξης, Ζήνα Στεφανή.
  Με το τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του σχολείου ευχαρίστησε τους συντελεστές της γιορτής, τους γονείς και τους φίλους του σχολείου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
  Την επιμέλεια της μουσικής και τη διεύθυνση της χορωδίας είχε η δασκάλα μουσικής κ. Αμαλία Σδρόλια.

  "Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου  Ο Φιλάργυρος" το κλασικό έργο του Μολιέρου, είναι μια εκπληκτική κωμωδία καταστάσεων με σαφές μήνυμα κατά της φιλαργυρίας που βγαίνει αβίαστα μέσα από απρόοπτες κωμικές καταστάσεις. Έργο πάντα επίκαιρο, γεμάτο περιπέτεια, δράση, έντονα αληθινές καταστάσεις, κωμικές σκηνές, τραγούδια και χορό.
  Ο σπαγκοραμμένος Αρπαγκόν λατρεύει τα λεφτά περισσότερο από την αγάπη. Έτσι χάνει τις όμορφες στιγμές και το νόημα της ζωής.
  Το καταπληκτικό αυτό έργο του μεγάλου δραματουργού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου, στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, παιγμένο από το θίασο "Περιπλάνηση" του θεάτρου της Κάτιας Δανδουλάκη.
  Η πολύ καλή παράσταση με την καλή απόδοση των ρόλων από τους ηθοποιούς, με τα προσεγμένα σκηνικά και τα όμορφα κουστούμια μάγεψε τα παιδιά και πέρασε μηνύματα για την αξία της αγάπης που είναι ανώτερη από το χρήμα και για τη φιλαργυρία που κατατρώγει τον άνθρωπο και δεν τον αφήνει να απολαύσει τη ζωή.

  Ο Φιλάργυρος" το κλασικό έργο του Μολιέρου, είναι μια εκπληκτική κωμωδία καταστάσεων με σαφές μήνυμα κατά της φιλαργυρίας που βγαίνει αβίαστα μέσα από απρόοπτες κωμικές καταστάσεις. Έργο πάντα επίκαιρο, γεμάτο περιπέτεια, δράση, έντονα αληθινές καταστάσεις, κωμικές σκηνές, τραγούδια και χορό.
  Ο σπαγκοραμμένος Αρπαγκόν λατρεύει τα λεφτά περισσότερο από την αγάπη. Έτσι χάνει τις όμορφες στιγμές και το νόημα της ζωής.
  Το καταπληκτικό αυτό έργο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου, στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, παιγμένο από το θίασο του θεάτρου της Κάτιας Δανδουλάκη.
  Η πολύ καλή παράσταση με την καλή απόδοση των ρόλων από τους ηθοποιούς, με τα προσεγμένα σκηνικά και τα όμορφα κουστούμια μάγεψε τα παιδιά και πέρασε μηνύματα για την αξία της αγάπης που είναι ανώτερη από το χρήμα και για τη φιλαργυρία που κατατρώγει τον άνθρωπο και δεν τον αφήνει να απολαύσει τη ζωή.

  Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008


  Επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής  Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008, οι μαθητές των Α,΄ Β,΄ και Γ΄ τάξεων του σχολείου επισκέφτηκαν τη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα « Τα ζώα, οι φίλοι μας, μια σχέση τρυφερότητας – Our friends, the animals, a tender relationship», στον εκθεσιακό χώρο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν πως αποτυπώνουν χιλιάδες μαθητές από 15 χώρες, ηλικίας από 6 έως 16 χρονών, τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα.
  Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών, που βρίσκονταν στο χώρο της έκθεσης.
  Τα έργα αυτά αποτέλεσαν ένα ερέθισμα για τη δημιουργία ανάλογων έργων από πλευράς των μαθητών μετά την επιστροφή τους στο σχολείο.

  Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008


  Γιορτή για το Έπος του ' 40  Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008.
  Μια όμορφη γιορτή γεμάτη μνήμες και συγκίνηση, πραγματοποίησαν οι μαθητές του σχολείου, με αφορμή τα 68 χρόνια από το ηρωικό έπος του ’40. Την ευθύνη της γιορτής είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων με τη βοήθεια των δασκάλων τους.
  Τα παιδιά απάγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια με κεντρικό άξονα τα ηρωικά κατορθώματα των ηρώων εκείνης της ιστορικής και ένδοξης περιόδου.
  Οι γονείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια των μαθητών και ενθουσιάστηκαν με τα όμορφα τραγούδια της χορωδίας.
  Την ευθύνη για τη μουσική επιμέλεια της γιορτής είχε η δασκάλα της μουσικής κ. Αμαλία Σδρόλια, ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε η δασκάλα του σχολείου, κ. Βασιλική Κοντογιάννη.
  Με τη λήξη της γιορτής, ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Κοσμάνος ευχαρίστησε τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς που είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης και τους γονείς που παραβρέθηκαν και στήριξαν με το ζεστό χειροκρότημά τους τα παιδιά.

  Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008


  Μαρίνα Μπλιάτσιου, ιστορικός τέχνης


  Η Μαρίνα Μπλιάτσιου γεννήθηκε το 1983 στη Λάρισα. Σπούδασε στο τμήμα «Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου αποφοίτησε το 2005. Βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο των μεταπτυχιακών της σπουδών στις Μουσειακές Σπουδές του Πανεπιστημίου Leicester της Αγγλίας. Εργάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ενάμιση χρόνο ως εθελόντρια και τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται στον ίδιο χώρο ως ιστορικός τέχνης, υπεύθυνη ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

  Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008


  ΒΛΕΠΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ  Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Βλέπω, αισθάνομαι, εκφράζομαι».
  Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη και τους χώρους τέχνης. Να καταλάβουν δηλαδή τα παιδιά, τι είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, μια προσωπογραφία, ποια συναισθήματα και ποιες ιδέες εκφράζει ένας ζωγράφος μέσα από μια προσωπογραφία και να ανακαλύψουν τα συναισθήματα που προκαλεί ένα έργο τέχνης.
  Οι μαθητές, μέσα από φύλλα εργασίας, ήρθαν σε επαφή με τους χώρους του Μουσείου, περπάτησαν τους διαδρόμους της τέχνης και βρέθηκαν στη θέση του καλλιτέχνη και του μοντέλου.
  Δημιούργησαν προσωπογραφίες και συζήτησαν με την υπεύθυνη του προγράμματος για την αξία του συναισθήματος στην καλλιτεχνική δημιουργία.
  Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που κλήθηκαν να παίξουν, βρέθηκαν στη θέση του μικρού Κωνσταντίνου Μελά (πίνακας Ν. Λύτρα) και του δημοσιογράφου που κάνει ερωτήσεις και μαθαίνει τι μπορεί να σκέφτεται το μικρό αγόρι αλλά και του Γ. Γουναρόπουλου (αυτοπροσωπογραφία).
  Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φύλλα εργασίας πάνω στα οποία βασίστηκε το project, ήταν έξυπνα σχεδιασμένα και οδήγησαν τα παιδιά στην παραγωγή δικών τους έργων και δεν έμειναν σε μια απλή ξενάγηση του χώρου και των έργων της Πινακοθήκης και το κυριότερο, να εξερευνήσουν τα συναισθήματα που προκαλεί ένα έργο τέχνης.
  Ψυχή του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Μπλιάτσιου – ιστορικός τέχνης, στην οποία θέλουμε, σαν σχολείο, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με σπουδαία έργα τέχνης, να τα μελετήσουμε και να τα δούμε με διαφορετική ματιά.
  Tους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί, Κοσμάνος Νίκος, διευθυντής του σχολείου και Αρβανίτης Γιώργος δάσκαλος της ΣΤ2 τάξης.

  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

  Το 1981, ο Λαρισαίος φιλότεχνος χειρουργός Γ. Ι. Κατσίγρας εξήγγειλε τη δωρεά των 700 πινάκων ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα που είχε συλλέξει από το 1950 ως το 1965 περίπου.
  Το 1983, το Δ.Σ της Λάρισας ιδρύει τον φορέα «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα», όπου περιλαμβάνονται τα έργα που ήδη κατείχε ο Δήμος, καθώς και όσα επρόκειτο να αποκτήσει στο μέλλον. Από το 1992 μέχρι το 2003 τα έργα της συλλογής Κατσίγρα εκτίθονταν σε δύο ορόφους του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.
  Από το 2003 η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης(Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας) εκτίθεται στο δημοτικό κτίριο της Νεάπολης Λάρισας, το οποίο εγκαινίασε o τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

  ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

  Πυρήνα της Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή Κατσίγρα, με 700 έργα αρχικά και 50 ακόμη, που δωρήθηκαν το 1998 από τον Γ.Ι. Κατσίγρα. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα (Λύτρας, Ιακωβίδης, Γύζης, Δούκας, Βολανάκης, Σαββίδης, Βικάτος κ.λ.π.) αλλά και του 20ου αιώνα (Γαλάνης, Γουναρόπουλος, Ν. Και Π. Λύτρας, Μαλέας, Τρανταφυλλίδης, Παρθένης, Στέρης, Ρέγκος, Γολδάσης κ.λ.π.), λάδια, ακουαρέλλες, σχέδια, χαρακτικά, ως τη δεκαετία του 1960.
  Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς, Διευθυντές Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικούς, ζωγράφους ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τη συλλογή Κουτλίδη.
  Ο Δήμος Λάρισας κατείχε ήδη μικρή συλλογή 210 έργων, ντόπιων κυρίως, καλλιτεχνών, η οποία προστέθηκε. Από την ίδρυσή της το 1983, η πινακοθήκη απέκτησε άλλα 200 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, πολλά από τα οποία δώρισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (Β. Κατράκη, Μποστ, Σαρής, Πρέκας, Αστεριάδης, Τάσσος και πολλοί άλλοι) και συνεχίζει την απόκτηση νέων, μετά από σχετική πρόταση της Καλλιτεχνικής της Επιτροπής.
  Ο Γ.Ι. Κατσίγρας δώρισε επίσης την ανεκτίμητη συλλεκτική επίπλωση του ιατρείου του, παλιότερη ιδιοκτησία Ερρίκου Σλήμαν , σχέδιο Ε. Τσίλλερ.
  Τέλος, προσέφερε και τη συλλογή του βιβλίων και περιοδικών τέχνης (1200 τίτλοι περίπου), πολλά από τα οποία σε δυσεύρετες, εξαντλημένες ή σπάνιες εκδόσεις.

  Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008


  Καλωσήρθατε πρωτάκια  Μια νέα σχολική χρονια ξεκίνησε και όπως είναι φυσικό, την προσοχή και τις εντυπώσεις κλέβουν τα "πρωτάκια" μας. Οι μικροί μας μαθητές νιώθουν πάντα λίγο άβολα, καθώς ένας νέος κόσμος, άγνωστος απλώνεται μπροστά τους.
  Ο σύλλογος διδασκόντων, για να απαλύνει λίγο το άγχος και την αγωνία των παιδιών, διοργάνωσε μια μικρή γιορτή για την υποδοχή τους. Οι μαθητές της Β ΄τάξης, σε συνεργασία με τις μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης και τις δασκάλες της Μουσικής, Τσιάκα Μαρίας και Σδρόλια Αμαλίας, οι οποίες είχαν και το συντονισμό της εκδήλωσης, τραγούδησαν τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
  Τους μαθητές υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κοσμάνος Νίκος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος πρόσφερε συμβολικά δώρα.

  Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008


  Αγιασμός στο σχολείο


  Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008. Η αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς. Την έναρξή της σηματοδότησε ο καθιερωμένος αγιασμός. Ο ιερέας ευχήθηκε στους δασκάλους, στους γονείς και τους μαθητές υγεία και προκοπή. Ο διευθυντής του σχολείου καλωσόρισε τα παιδιά ( ιδιαίτερα τα πρωτάκια) και τους γονείς και ευχήθηκε σε όλους να έχουν μια δημιουργική χρονιά. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μοίρασε δώρα στα παιδιά της πρώτης δημοτικού για να μπει η νέα χρονιά με το "δεξί". Στη συνέχεια, οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις και παρέλαβαν τα βιβλία.
  Η πρώτη μέρα στο σχολείο έδωσε το έναυσμα για ακόμη καλύτερες και δημιουργικότερες ημέρες.
  Καλή σχολική χρονιά με υγεία και προκοπή!!!

  Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008


  Kαλό Καλοκαίρι


  Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου σας εύχονται
  "ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"

  Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008


  ΤHE BUTTON BOX – Μιούζικαλ από τους μαθητές της ΣΤ τάξης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας


  Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ όμορφη παράσταση είχαν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, και όλοι όσοι βρεθήκαν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 7 το απόγευμα το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης παρουσίασαν το μιούζικαλ «ΤΗΕ ΒUΤΤΟΝ ΒΟΧ – ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ» του John Gleadall.
  Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τους διαλόγους, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν στην αγγλική γλώσσα, και το χορό μετέφεραν τους θεατές σε κόσμους μακρινούς. Τα κουμπιά ξετύλιξαν τις όμορφες ιστορίες τους που μιλούσαν για Χαβανέζες, φοινικόδεντρα, ναύτες, κοράκια και χορευτές του Μιούζικ Χωλ.
  Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές χειροκροτήθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό και απέσπασαν τα συγχαρητήρια από όλους.
  Ψυχή της μουσικής παράστασης ήταν η δασκάλα των Αγγλικών του σχολείου κ. Μάρη Βρεττοπούλου η οποία είχε και την ευθύνη της παράστασης.
  Την παράσταση προλόγισαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Κοσμάνος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν και δούλεψαν για την παράσταση, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών νομού Λάρισας κ. Νίκος Γκουτσίδης, ο οποίος επισήμανε την αξία τέτοιων προσπαθειών, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο και η κ. Μάρη Βρεττοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο και στη δουλειά που έγινε από τον Οκτώβριο και μετά, όταν ξεκίνησε η προετοιμασία.
  Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κ. Βησσαρίων Ζαχόπουλος έδωσε ανθοδέσμες στου συντελεστές της παράστασης μετά το τέλος της εκδήλωσης.
  Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο διευθυντής α/ βάθμιας εκπαίδευσης νομού Λάρισας, οι διευθυντές γραφείων α/ βάθμιας εκπαίδευσης νομού Λάρισας, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων της πόλης.
  Η μουσική παράσταση ήταν ενταγμένη στην Εβδομάδα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων α/ βάθμιας εκπαίδευσης.
  Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές: Θάνος Αρβανίτης (Jack), Χρυσοβαλάντω Παπαστογιαννίδη (Grandmother), Κώστας Στεφανής(Grandfather), Βαρβάρα Χριστάκη (Alice).
  Tους κεντρικούς χαρακτήρες πλαισίωσαν με τους χορούς και τα τραγούδια τους οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης του σχολείου.
  ΣυμμετείχανΣτ΄ 1: Χρυσοβαλάντω Αραμπατζή, Χρήστος Έξαρχος, Αντιγόνη Κοτσίρα, Αναστασία Κυρίτση, Άννα Μαγιάκου, Ελίνα Μητοΰλα, Μαρία Μπέλλου, Στεφανία Μιχαηλίδου, Θάλεια Μπομπότη, Αντώνης Πολυκλείτου, Δέσποινα Τσιβοποΰλου, Φωτεινή Τσικριτσή, Δημήτρης Ψωμάς
  Στ' 2: Απόστολος Ζαχόπουλος, Αλεξάνδρα Θωμά, Ηλίας Κόκκας, Αθανασία Κύπα, Χρήστος Λιάγκας, Μαρία Μαϊμάρη, Ελευθερία Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Μπίλλης, Έντι Μποΰικα, Ευαγγελία Παπουλιά, Θανάσης Παππάς, Ελένη Σαμαρά, Εύα Τζιαστούδη, Σταμάτης Τράντας, Χαρά Χαλιαμπάλια
  Συντελεστές της παράστασηςΜάρη Βρεττοπούλου: σκηνοθεσία - γενική επιμέλεια.
  Ρίτσα Ζαχαρία: Χορογραφία
  Σοφία Λιαράτσικα: κατασκευές – Επιμέλεια κοστουμιών
  Περικλής Γερόπουλος: Σκηνικά
  Γιώργος Αρβανίτης: μουσική επιμέλεια- φωτισμός
  Χορηγοί
  Γραφικές Τέχνες Θωμάς Ρεβήσιος
  Έπιπλα SENSO
  Βιβλιοχαρτοπωλείο ΚΥΒΟΣ
  Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και τους τεχνικούς για την πολύτιμη βοήθεια τους. Χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και οικονομική υποστήριξη του Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Ν. Κοσμάνου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση. Ιδιαίτερα, επίσης, ευχαριστούμε το Θεσσαλικό Θέατρο για την παραχώρηση των κοστουμιών του Παππού και της Γιαγιάς.

  Παιδική HELMEPA

  Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 28 Μαϊου το ημερήσιο πρόγραμμα "Παιδική Helmepa".
  Το πρόγραμμα είναι ημερήσιο και ασχολείται με το θαλάσσιο περιβάλλον.
  Τα παιδιά επισκέφτηκαν την ακτή της Σωτηρίτσας. Καθάρισαν ένα κομμάτι ακτής, ζωγράφισαν επάνω σε πέτρες, τραγούδησαν τη θάλασσα.
  Σκοπός του προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές με το θαλάσσιο περιβάλλον, να το σεβαστούν διατηρώντας το καθαρό όταν θα έρθουν ως επισκέπτες, να μάθουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανθρώπινη παρέμβαση, την αλληλοεπίδραση θάλασσας και ανθρώπου και τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να σωθεί το περιβάλλον.
  Εμψυχωτές του προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί: Κουτσιμανή Αθανασία και Μητράκας Απόστολος.
  Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κοσμάνο Νίκο για τα υλικά που πρόσφερε στους μαθητές μας.
  http://www.helmepa.gr/

  Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008


  Το 23ο Δημοτικό Σχολείο "Χορεύει Ελληνικά"

  Πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 6 Ιουνίου, το αντάμωμα χορευτικών συγκροτημάτων των δημοτικών σχολείων του νομού μας στον Άγιο Ραφαήλ Νέας Λεύκης , το πρόγραμμα "Χορεύω Ελληνικά". Το σχολείο μας συμμετείχε με την Τρίτη τάξη και με τριάντα χορευτές. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μικρούς μαθητές. Το τοπίο ήταν καταπληκτικό. Σε δυο κύκλους, οι εννιακόσιοι περίπου μαθητές παρουσίασαν δημοτικούς χορούς υπό τους ήχους του κλαρίνου.
  Μπράβο σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν.
  Έπαινο δικαιούται και ο κ. Γκουτζίδης Ιωάννης –Υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκ/σης - για την οργάνωση.
  Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Κουτσιμανή Αθανασία και Μητράκας Απόστολος

  Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2008


  Εκδρομή στη Βελίκα

  Την ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση είχαν οι μαθητές του σχολείου, την Τετάρτη 28 του Μάη, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας εκδρομής στη Βελίκα. Tα παιδιά εκτός από το παιχνίδι, ασχολήθηκαν και με τη ζωγραφική βότσαλων, τα οποία βρήκαν στην ακρογιαλιά. Η τρίτη τάξη, η οποία συμμετείχε και στο πρόγραμμα καθαριότητας των ακτών HELMEPA, καθάρισε την παραλία από τα σκουπίδια δίνοντας το καλό παράδειγμα σε όλους όσοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προστασία του περιβάλλοντος.
  Τα παιδιά πέρασαν μια αξέχαστη ημέρα που τους έβγαλε από την καθημερινή ρουτίνα και τους γέμισε ευχάριστες εμπειρίες.

  Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008


  Μιούζικαλ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από τους μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας


  Το σχολείο μας ανεβάζει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "The Button Box - Το κουτί με τα κουμπιά" του John Gleadall. Οι μαθητές της Στ΄ τάξης θα ξετυλίξουν μέσα από χορό, τραγούδι και ευρηματικούς διαλόγους, απίθανες ιστορίες από όλο τον κόσμο. Η παράσταση θα δοθεί στις 7 Ιουνίου 2008 και ώρα 7 μ.μ. Υπεύθυνη της παράσταση είναι η Μάρη Βρεττοπούλου.
  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.