Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Ε΄ τάξης στην Ανατολή και στο Μεταξοχώρι
   Η Ε τάξη του σχολείου μας πήγε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, εκδρομή.
   Επισκέφτηκε την Ανατολή Αγιάς. Ένα υπέροχο χωριό σκαρφαλωμένο στον Κίσσαβο στα 1080 μ
Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Θαύμασαν τα χρώματα και τις μυρωδιές του φθινοπώρου.
   Ο προορισμός  ήταν το μοναστήρι του Άγιου  Ιωάννη   του Προδρόμου. Ένα μοναστήρι  που η ιστορία του ξεκινά το 1550 όταν ο Άγιος Δαμιανός επέλεξε το μέρος για να  αφιερωθεί στον Κύριο. Σήμερα οι είκοσι καλόγριες που διαμένουν εκεί έχουν χτίσει από την αρχή το μοναστήρι. 
Τα παιδιά είδαν την εκκλησία αλλά και τους χώρους του μοναστηριού.
   Οι μοναχές τους μίλησαν για την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και για το πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να διατηρούμε αυτό που μας χάρισε ο Κύριος με ευλάβεια και αγάπη.
Υπήρχε μια παιδική χαρά που τα παιδιά έπαιξαν και χαλάρωσαν.
   Ο επόμενος σταθμός  ήταν το βυζαντινό μουσείο που βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Ο αγαπητός και εκλεκτός συνάδελφος κ. Κωνσταντίνος Τούλας  ,του οποίου η καταγωγή είναι από την Ανατολή, ξενάγησε τα παιδιά και τους μίλησε για τις εικόνες αλλά και τα εκκλησιαστικά είδη τα οποία υπήρχαν στο μουσείο.
   Το Μεταξοχώρι και τα Αρχεία του Ελληνικού Κράτους ήταν η προτελευταία στάση μας. Η  υπεύθυνη μίλησε στα παιδιά για τον κύριο σκοπό του Αρχείου   που  είναι η διάσωση, η συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς.
   Στο τέλος της εκδρομής επισκεφτήκαμε  το κηροποιείο που βρίσκεται στο Μεταξοχώρι . Τα παιδιά είδαν πώς φτιαχνόταν τα κεριά παλιά .
Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πολλές διαφορετικές όψεις του πολιτισμού μας.
Διδάχτηκαν ,θαύμασαν , ενθουσιάστηκαν .