Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η παιδική λογοτεχνία της Κύπρου

Η Κύπρος δεν είναι μόνο ένας χώρος γεωγραφικά κάπως μακρινός αλλά και τόσο ψυχικά κοντινός με τον ελλαδικό, μα και ένας χώρος πνευματικός από τους πιο αξιοπρόσεχτους. Η παρουσία της κυπριακής λογοτεχνίας στον ελληνόφωνο και παγκόσμιο πνευματικό στίβο υπήρξε ανέκαθεν ενδιαφέρουσα. Και δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα και αξιοπρόσεχτη η προσφορά των πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.
Γι' αυτό το λόγο, όχι μόνο λόγω ομοεθνίας και αδελφοποίησης, απαλλαγμένος από προκαταλήψεις και κάθε είδους ελληνοκεντρικές διαθέσεις, αντικρίζοντας την πνευματική δημιουργία των Ελλήνων δημιουργών σαν κάτι το ενιαίο και αδιαίρετο, σκέφτηκα να φέρω κοντά στα Ελληνόπουλα του Κύπριους συγγραφείς και το έργο τους.
Εξάλλου, η κυπριακή παιδική λογοτεχνία είναι "γραμμένη" στην πανελλήνια δημοτική γλώσσα, και αποτελεί μέρος της ευρύτερης ελληνικής λογοτεχνίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι σημαντικότεροι Κύπριοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας εκδίδουν σήμερα τα έργα τους σε εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας.
Μιχάλης Αργυρίδης
Ιδρυτής του τμήματος κυπριακής λογοτεχνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: