Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Επίσκεψη στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, στην Ελάτεια Λάρισας




Το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λάρισας, επισκέφτηκαν οι μαθητές του σχολείου, στις 27 Απριλίου 2010.
Κατά την επίσκεψη στους χώρους του Μουσείου, δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυθεντικά παραδοσιακά αντικείμενα που αποδίδουν την εικόνα και το κλίμα προγενέστερων εποχών.
Τα εκθέματα αναπτύσσονται μέσα σε ένα μεγάλο χώρο μιας παλιάς αυθεντικής παραδοσιακής αγροτικής εγκατάστασης. Κτίσματα που είχαν σχεδόν ερειπωθεί, αναπαλαιώθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, με πλήρη σεβασμό της αρχικής τους μορφής.
Στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού αρχοντικού, οι μαθητές είδαν τους χώρους διαμονής των παλιών ιδιοκτητών, την έκθεση με τα ρούχα μιας άλλης εποχής, την έκθεση φωτογραφιών, ιστορικών αρχείων, παλαιών χαρτών καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα και ενθύμια της οικογένειας.
Στο συγκρότημα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων είδαν το στάβλο με τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία των ντόπιων, την αποθήκη με τα εργαλεία των οικιακών εργασιών (ύφανσης, πλεξίματος, ζυμώματος, παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων) και το υπόστεγο με το μαγειρείο, τον παλιό φούρνο και τη γάστρα.
Στην υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών, μέσα από ένα κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, πήραν μια γεύση της εξέλιξης των αγροτικών εργαλείων και τη σημασία τους για την τοπική οικονομία, παρακολούθησαν την επίπονη προσπάθεια των ανθρώπων της περιοχής για να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Οι μαθητές, μετά την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, χαλάρωσαν στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο και έπαιξαν στην αυλή.
Με την επίσκεψη στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής οι μαθητές πληροφορήθηκαν για πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη διαχρονική λειτουργία της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου.
Συγχαρητήρια στα νεότερα μέλη της οικογένειας Συρμακέζη για την όλη προσπάθεια και για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: