Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Το καναβάλι των ζώων - Ο Πέτρος και ο λύκος




Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων να παρουσιάζει  τις επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις «Το Καρναβάλι των Ζώων» του Σαιν Σανς και «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Προκόφιεφ, με διευθυντή ορχήστρας τους Δημήτρη Κτιστάκη και Χρήστο Κτιστάκη και σολίστες στα δύο πιάνα τους Απόστολο Αλεξίου και Χρήστο Κτιστάκη. Την αφήγηση έκανε η Πόπη Πελτεκοπούλου. Τα παιδιά παρακολούθησαν με αρκετό ενδιαφέρον την παράσταση διότι ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν σε επαφή  με παράσταση συμφωνικής μουσικής. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος των παιδιών, ήταν το ζεστό χειροκρότημα που εισέπραξαν τόσο οι μουσικοί της παράστασης όσο και ο μαέστρος.
Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, το πρόγραμμα αυτό, σκοπό έχει  να φέρει τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης σε επαφή με τη συμφωνική μουσική.
Λίγα λόγια για τα μουσικά έργα
To Καρναβάλι των ζώων είναι μια μουσική σουίτα του Σαιν Σανς που ο συνθέτης έγραψε το Φεβρουάριο του 1886. Η σουίτα αποτελείται από 14 μέρη και θεωρείται το δημοφιλέστερο έργο του. Ο Πέτρος και ο Λύκος, με κείμενο του συνθέτη, παρουσιάστηκε το Μάιο του 1936 στην αίθουσα της Φιλαρμονικής της Μόσχας, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Προκόφιεφ. Όπως φανερώνει και ο υπότιτλος του έργου «μουσικό παραμύθι για παιδιά», πρόκειται για μια ιστορία όπου οι πρωταγωνιστές ταυτίζονται με τους ήχους ενός ή περισσότερων οργάνων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: