Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Γιορτή 25ης Μαρτίου:«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»


«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»  
«Η τόλμη σημαίνει το θάρρος που πρέπει να έχεις για να επαναστατήσεις. Τώρα για την αρετή … πιστεύω ότι είναι το χάρισμα του θάρρους που πρέπει να έχει κανείς για να αντιμετωπίσει με δύναμη το θάνατο.» (Ζαφείρης Βλούχος, Στ 2)
«…νομίζω πως η ελευθερία χρειάζεται σίγουρα τόλμη, γιατί για να ελευθερώσεις μια χώρα χρειάζεται σίγουρα πολλή τόλμη. Αλλά μόνο με την τόλμη η ελευθερία δεν μπορεί να κρατηθεί. Χρειάζεται και αρετή δηλαδή χρειάζεται  ένας άνθρωπος να είναι καλλιεργημένος, να είναι καλός κάτι που οι Έλληνες πολιτικοί δεν είχαν επειδή μάλωναν και υπήρχε μεταξύ τους διχόνοια…» (Βαγγέλης  Μπετχαβές, Στ 2)
« Η φράση «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» σημαίνει δύο πράγματα. Ότι για να γίνει κάτι, όπως να έχουμε ελευθερία, πρέπει να ξεπεράσεις τους φόβους σου, δηλαδή να τολμήσεις να κάνεις κάτι. Η αρετή είναι τρόπος συμπεριφοράς και το ηθικό μας που μας κάνει ευγενικούς και «εντάξει» στους άλλους.» (Ανδρέας Καραχάλιος, Στ 2)
«Με αυτόν το συνδυασμό αρετής και τόλμης ένα κράτος μπορεί να έχει ανάπτυξη και να πάει μπροστά.» (Νίκος Τεμπέλης, Στ 2)
«Οι Έλληνες είχαν θάρρος και το έδειχναν με τον τρόπο που πολεμούσαν για να αποκτήσουν ελευθερία. Επίσης ήταν οι μόνοι που είχαν τα προσόντα για να την κρατήσουν και για να δείξουν ότι την αξίζουν.» (Αλέξανδρος Σδράλης, Στ 2)
«…πιστεύω πως σημαίνει ότι χρειάζεται τόλμη για να την κερδίσεις και αρετή για να την κρατήσεις.» (Θοδωρής Χριστοδούλου, Στ 2)
«Για να αποκτήσει κάποιος ελευθερία  όμως χρειάζεται αρετή. Αρετή είναι  η ηθική ανωτερότητα που έχει ένας άνθρωπος, η καλλιέργεια  καθώς και ο σεβασμός που τρέφει για τον συνάνθρωπό του. Χρειάζεται και τόλμη, η δύναμη δηλαδή που πηγάζει μέσα από τον άνθρωπο και τον κάνει τρανότερο.» (Ύρια Λέτσικα, Στ 2)
«Η τόλμη σημαίνει να είσαι τολμηρός , να μη φοβάσαι τίποτα και αρετή σημαίνει να είσαι καλός, καλός με τους άλλους.» (Βασίλης Μάτος, Στ 2)
«…οι Έλληνες ελευθερώθηκαν χάρη στην αρετή και την τόλμη που είχαν. Με την τόλμη εννοεί ότι τολμήσανε να κάνουν κάτι τόσο επικίνδυνο και για πολλούς ανώφελο. Επίσης με την αρετή πιστεύω πως εννοεί πως οι Έλληνες είχαν αρετές, χαρίσματα, όπως μόρφωση ή καλύτερα καλλιέργεια. Με τη μόρφωση μόνο μπορώ να πω ότι δεν μπορούσαν να κάνουν και κάτι σπουδαίο…. Ενώ με την καλλιέργεια πολλά. Επίσης είχαν θάρρος και πίστη στον αγώνα. Με αυτές τις αρετές ένας αγώνας μπορεί να πάει μπροστά.»  (Κώστας Μαγιάκος, Στ2)
«Οι αγωνιστές της επανάστασης πολέμησαν πολύ σκληρά. Όλοι χρειάστηκαν τόλμη και οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς τώρα μια πατρίδα ελεύθερη. Τώρα εμείς πρέπει να έχουμε αρετή για να τη διατηρήσουμε ελεύθερη.» (Κατερίνα Μπουζούκη, Στ 2)

«…οι Έλληνες έκαναν πολλούς αγώνες για να ελευθερωθούν, αλλά δεν υπήρχε αρετή , υπήρχε η διχόνοια που επικρατούσε για το ποιος θα έχει την εξουσία…. όμως έλειπε και ένα άλλο, η μόρφωση…. Ο λαός πνίγηκε στην αγραμματοσύνη… δεν ήξερε τίποτα για την ιστορία του…. δεν ήξερε τα δικαιώματά  του ότι οι Έλληνες δεν ήταν πάντα σκλαβωμένοι στους Τούρκους, ότι στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία. Έλειπε όμως και η καλλιέργεια.» (Φώτης Δημηνίκος, Στ 2)
«Αρετή θέλει επειδή χωρίς τη μόρφωση και την καλλιέργεια δε θα επαναστατούσαν οι Έλληνες. Ένας αμόρφωτος λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν μπορεί να επαναστατήσει. Η ελευθερία θέλει τόλμη γιατί μόνο με το θάρρος στέκεσαι απέναντι σε έναν πολυάριθμο στρατό, όπως των Τούρκων.» (Κωστής Μωυσιάδης, Στ 2)
« Όπως έχω καταλάβει όλη η ιστορία της Ελλάδας ανέκαθεν εκφραζόταν με μια φράση: «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Γιατί; Γιατί πάντοτε οι Έλληνες ήταν και είναι φιλελεύθερος λαός, και το έχουμε αποδείξει αμέτρητές φορές, άσχετα αν κάποιες φορές στερηθήκαμε την πιο αγνή επιθυμία κάθε έθνους: τον πόθο για ελευθερία.
Τι κι μας υποτάξανε Τούρκοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι; Από τους Έλληνες παίρνανε μόνο το σώμα και τη γη τους, μα όχι το φρόνημά τους, την ψυχή τους.
Πρώτα απ΄όλα η φράση εξηγεί τι απαιτείται για να είσαι ελεύθερος. Θέλει αρετή δηλαδή να είσαι καλλιεργημένος και άξιος για αυτή την τιμή. Ναι, γιατί είναι τιμή να είσαι ελεύθερος. Απαραίτητος είναι ο σεβασμός προς τις  προσπάθειες όλων για την ελευθερία, η οποία χρειάζεται τόλμη για να αποκτηθεί. Τόλμη να μη φοβάσαι τον εχθρό, όσο μεγάλος κι αν είναι, διότι παλεύεις για τον ευγενέστερο σκοπό. Όπως με τους Τούρκους όπου μια χούφτα Έλληνες διψασμένοι για ελευθερία ξεκίνησαν μια επανάσταση κατά των κατακτητών. Ήταν καθαρή τρέλα είπαν μερικοί, ήταν ένας δίκαιος αγώνας είπαν άλλοι. Το νόημα είναι όμως ότι κάθε λαός πρέπει να παλεύει για τα δικαιώματά του. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, ας εφαρμόσουμε λοιπόν αυτή τη φράση στη ζωή μας ως ελεύθεροι Έλληνες.» (Βαλέριος Χασιώτης, Στ 2)
«Η φράση «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» σημαίνει ότι θέλει τόλμη δηλαδή θάρρος για να την κερδίσεις και αρετή, δηλαδή ανωτερότητα για να την διατηρήσεις.» (Κωνσταντίνος Μπράνος, Στ 2)