Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ



Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου, στοχεύουν στην οικολογική αναβάθμιση και την προστασία του οικοσυστήματος του ποταμού και στη διαμόρφωση συνείδησης στους πολίτες για την αξία του τόσο από περιβαλλοντική όσο και από πολιτιστική άποψη.
Οι δράσεις του αποσκοπούν στην ανάπτυξη προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον του Πηνειού, στην ανάδειξη και διατήρηση του ωραίου και στη συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές Αρχές τόσο στη διαμόρφωση των αποφάσεων όσο και στην επίτευξη λύσεων για τα προβλήματα. Συνεργάζεται επίσης με φορείς και άλλους συλλόγους για θέματα ευαισθητοποίησης του κοινού. Ο Σύλλογος παρεμβαίνει και καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες από όπου και αν προέρχονται, στοχεύοντας στην καθαριότητα και στον έλεγχο της ρύπανσης. Ενισχύει και βοηθά στην εκπόνηση μελετών για έργα αξιοποίησης και αναβάθμισης του Πηνειού και επιμένει στην εφαρμογή τους.
Παράλληλα ο Σύλλογος συμμετέχει στα προγράμματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
(Πρωτοβάθμιας _ Δευτεροβάθμιας), ενημερώνει τους μαθητές με έντυπο υλικό, με σειρά διαφανειών και με επισκέψεις στο ποτάμι, με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους.
Με μια σειρά πρωτοβουλιών ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα του Πηνειού: Δημόσιες συζητήσεις με Νομάρχες και Δημάρχους, αρθρογραφία στον Τύπο, συνεντεύξεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, καταγγελίες για ρύπανση, μπαζώματα, παράνομα φράγματα και σκουπίδια. Στόχος είναι η περιφρούρηση του Πηνειού και η ανάδειξη της μοναδικότη-τας του ως μνημείου της φύσης και του πολιτισμού.
Η συνεργασία και κοινή δράση του Συλλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και άλλους συλλόγους, εκφράζεται μέσα από σωρεία εκδηλώσεων στις οποίες μετέχει άλλοτε ως προσκεκλημένος και άλλοτε ως συνδιοργανωτής.
Διοργανώνει:
Ποδηλατοδρομία παιδιών στην όχθη του Πηνειού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα».
Περιβαλλοντική εκδήλωση στην Λάρισα με 8έμα: Παιδί και Περιβάλλον.
Εκθέσεις φωτογραφικού υλικού, παλαιών καρτ ποστάλ. / Ενημερωτικές ομιλίες.
Ενισχύει οικονομικά:
Εκδόσεις, σχολεία, σωματεία
Εκδίδει ενημερωτικά έντυπα καταγράφοντας την ιστορία του ποταμού και επισημαίνοντας τα προβλήματα του (1995 - 2002)
Διατηρεί αρχείο και βιβλιοθήκη για μαθητές που ασχολούνται με περιβαλλοντικά προγράμματα και για φοιτητές που εκπονούν πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες.
Προτείνει την ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικτύου πόλεων με ποτάμι,
Παρακολουθεί επί σειρά ετών και με αμείωτο ενδιαφέρον την εκπόνηση της μελέτης Υδραυλικού Έργου Παλαιάς και Νέας κοίτης του Πηνειού και γνωμοδοτεί μέσω του επιστημονικού του δυναμικού με υπευθυνότητα και με την πεποίθηση ότι αποτελεί έργο πνοής για την πόλη και τον Πηνειό.

Για πληροφορίες
Ανθίμου Γαζή 31 - 41222
Τηλ. & Fax: 2410 532687
phneios@lar.forthnet.gr
phneios@yahoo.gr

1 σχόλιο:

schoolmania είπε...

Γεια σας.Ειμαι 12 ετων.Μενω στον Πειραια αλλα η καταγωγη μου ειναι απο την Λαρισα.Το πατρικο σπιτι του παππου ειναι πανω στο ποταμι(οδος Γκυζη) και θα ηθελα πολυ να δω το ποταμι φτιαγμενο και ακομα ομορφοτερο απο τωρα.Κατι ετοιμαζανε με τις βαρκες απ τον αγιο Αχιλειο, τι εγινε δεν μαθαμε.Αλλα και η καθαριοτητα του χωρου τους μηνες του χειμωνα κι ακομα οι ζημιες στην παιδικη χαρα φτιαχνονται απο καποιους?
Επειδη ειμαι ακομα μικρος και δεν ξερω πως μπορω να βοηθησω, ελπιζω εσεις κατι να καταφερετε. Θα χαρω πολυ αν μου απαντησει καποιος.Σας χαιρετω.