Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Βλέπω, αισθάνομαι, εκφράζομαι».
Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη και τους χώρους τέχνης. Να καταλάβουν δηλαδή τα παιδιά, τι είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, μια προσωπογραφία, ποια συναισθήματα και ποιες ιδέες εκφράζει ένας ζωγράφος μέσα από μια προσωπογραφία και να ανακαλύψουν τα συναισθήματα που προκαλεί ένα έργο τέχνης.
Οι μαθητές, μέσα από φύλλα εργασίας, ήρθαν σε επαφή με τους χώρους του Μουσείου, περπάτησαν τους διαδρόμους της τέχνης και βρέθηκαν στη θέση του καλλιτέχνη και του μοντέλου.
Δημιούργησαν προσωπογραφίες και συζήτησαν με την υπεύθυνη του προγράμματος για την αξία του συναισθήματος στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που κλήθηκαν να παίξουν, βρέθηκαν στη θέση του μικρού Κωνσταντίνου Μελά (πίνακας Ν. Λύτρα) και του δημοσιογράφου που κάνει ερωτήσεις και μαθαίνει τι μπορεί να σκέφτεται το μικρό αγόρι αλλά και του Γ. Γουναρόπουλου (αυτοπροσωπογραφία).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φύλλα εργασίας πάνω στα οποία βασίστηκε το project, ήταν έξυπνα σχεδιασμένα και οδήγησαν τα παιδιά στην παραγωγή δικών τους έργων και δεν έμειναν σε μια απλή ξενάγηση του χώρου και των έργων της Πινακοθήκης και το κυριότερο, να εξερευνήσουν τα συναισθήματα που προκαλεί ένα έργο τέχνης.
Ψυχή του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Μπλιάτσιου – ιστορικός τέχνης, στην οποία θέλουμε, σαν σχολείο, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με σπουδαία έργα τέχνης, να τα μελετήσουμε και να τα δούμε με διαφορετική ματιά.
Tους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί, Κοσμάνος Νίκος, διευθυντής του σχολείου και Αρβανίτης Γιώργος δάσκαλος της ΣΤ2 τάξης.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Το 1981, ο Λαρισαίος φιλότεχνος χειρουργός Γ. Ι. Κατσίγρας εξήγγειλε τη δωρεά των 700 πινάκων ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα που είχε συλλέξει από το 1950 ως το 1965 περίπου.
Το 1983, το Δ.Σ της Λάρισας ιδρύει τον φορέα «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα», όπου περιλαμβάνονται τα έργα που ήδη κατείχε ο Δήμος, καθώς και όσα επρόκειτο να αποκτήσει στο μέλλον. Από το 1992 μέχρι το 2003 τα έργα της συλλογής Κατσίγρα εκτίθονταν σε δύο ορόφους του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.
Από το 2003 η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης(Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας) εκτίθεται στο δημοτικό κτίριο της Νεάπολης Λάρισας, το οποίο εγκαινίασε o τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.
ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Πυρήνα της Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή Κατσίγρα, με 700 έργα αρχικά και 50 ακόμη, που δωρήθηκαν το 1998 από τον Γ.Ι. Κατσίγρα. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα (Λύτρας, Ιακωβίδης, Γύζης, Δούκας, Βολανάκης, Σαββίδης, Βικάτος κ.λ.π.) αλλά και του 20ου αιώνα (Γαλάνης, Γουναρόπουλος, Ν. Και Π. Λύτρας, Μαλέας, Τρανταφυλλίδης, Παρθένης, Στέρης, Ρέγκος, Γολδάσης κ.λ.π.), λάδια, ακουαρέλλες, σχέδια, χαρακτικά, ως τη δεκαετία του 1960.
Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς, Διευθυντές Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικούς, ζωγράφους ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τη συλλογή Κουτλίδη.
Ο Δήμος Λάρισας κατείχε ήδη μικρή συλλογή 210 έργων, ντόπιων κυρίως, καλλιτεχνών, η οποία προστέθηκε. Από την ίδρυσή της το 1983, η πινακοθήκη απέκτησε άλλα 200 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, πολλά από τα οποία δώρισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (Β. Κατράκη, Μποστ, Σαρής, Πρέκας, Αστεριάδης, Τάσσος και πολλοί άλλοι) και συνεχίζει την απόκτηση νέων, μετά από σχετική πρόταση της Καλλιτεχνικής της Επιτροπής.
Ο Γ.Ι. Κατσίγρας δώρισε επίσης την ανεκτίμητη συλλεκτική επίπλωση του ιατρείου του, παλιότερη ιδιοκτησία Ερρίκου Σλήμαν , σχέδιο Ε. Τσίλλερ.
Τέλος, προσέφερε και τη συλλογή του βιβλίων και περιοδικών τέχνης (1200 τίτλοι περίπου), πολλά από τα οποία σε δυσεύρετες, εξαντλημένες ή σπάνιες εκδόσεις.