Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ

 

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης υλοποίησαν ένα Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Αναφέρθηκαν στον αγώνα ενός ολόκληρου λαού για την αποτίναξη της Αγγλοκρατίας από το νησί τους, την Κύπρο, έναν αγώνα που γέμισε με ήρωες γνωστούς και αφανείς τις  σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Παίρνοντας αφορμή από τη μετονομασία του σχολείου μας σε  23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης»  τα παιδιά γνώρισαν τον ήρωα – μαθητή, τη δράση του, τη ζωή του, τους αγώνες του. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την προσφορά των μαθητών στον αγώνα της ΕΟΚΑ, κάποιων γνωστών αγωνιστών όπως και των γυναικών – αφανών , τις περισσότερες φορές, ηρωίδων. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ.



 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Μαθαίνω και παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου - Γλυπτός ποταμός

 Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης συμμετείχαν στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο

 " Μαθαίνω και παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου" 

που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα  και με φορέα ιδρυτή τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Το πρόγραμμα που παρουσίασαν  είχε ως τίτλο:"Γλυπτός ποταμός" της Νέλλας Γκόλαντα: η επίδραση της δημόσιας τέχνης στην καθημερινότητα των πολιτών της Λάρισας.

Υπεύθυνοι προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί:

Διαμαντή Άρτεμις, Νικολούλη Ανθή, Σβερώνη Λίνα, Μπουφίκου Στέλλα, Κοσμά Χριστίνα, Ντόντου Βούλα, Κουκολίτσου Κωνσταντίνα.

Για να δείτε απόσπασμα της συμμετοχής των μαθητών πατήστε πάνω στου συνδέσμους Βίντεο1, Βίντεο2

Για να δείτε την παρουσίαση πατήστε εδώ.





Περπατώντας στην "ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ"

Στις 23 Μαΐου 2024 η μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση «Περπατώντας στην Οδό Ονείρων» δόθηκε, με τεράστια επιτυχία, στην γειτονική Λάρισα. Στις 28 Μαίου 2024 το πρωί (11:00, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων) ήταν η σειρά του Τρικαλινού κοινού να την απολαύσει…

Τέσσερα (4) δημοτικά σχολεία δύο (2) πόλεων (23ο και 26ο Λάρισας, 13ο και 25ο Τρικάλων) και (επί σκηνής) 200 μαθητές/-τριες (που συμμετείχαν με φωνή, όργανα και θεατρική πράξη) ένωσαν -επί δίωρον- τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις (και ήταν, όπως αποδείχθηκε, εξαιρετικές), με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι.

Στην διάρκεια της εντυπωσιακής, από κάθε άποψη και απολύτως επιτυχημένης, εκδήλωσης ξεδιπλώθηκε το εύρος και το μεγαλείο του κορυφαίου μουσουργού, με μελωδίες, ήχους και ηχοχρώματα που κυριάρχησαν στις συνθέσεις και που μας μαγεύουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η πρωτότυπη σύμπραξη των σχολείων έλαβε «σάρκα και οστά» με βάση την έμπνευση και την συνεργασία των εκπαιδευτικών: της Μουσικής Κωνσταντίνας Κουκολίτσου (23ο Δ.Σχ. Λάρισας) Βασιλικής Ψωφάκα και της Θεατρολόγου Θεοδώρας Παπαδούλη (26ο Δ.Σχ. Λάρισας), και της Κωνσταντίας Λάσκου (13ο & 25ο Δ.Σχ. Τρικάλων).

Για να δείτε το βίντεο της παράστασης πατήστε εδώ.