Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η Γ΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Την Τετάρτη 13.04.2016 εξήντα (60) μαθητές της Γ΄ τάξης  του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς: Τσιλιάκου Φιλιώ, Κουλιούμπα Ερμιόνη, Νανούλη Ναπολεάνα και Τσικρίκα Δημήτριο  επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου της Κάρλας.                         
Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης περιλάμβανε παρατήρηση άγριας ζωής (ορνιθοπαρατήρηση) από σημείο πλησίον της εισόδου της τάφρου 2Τ προς τον ταμιευτήρα της Κάρλας. Με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και την καθοδήγηση στελεχών του Φορέα Διαχείρισης, οι μαθητές χωριζόμενοι σε ομάδες, αναγνώρισαν τα είδη πουλιών βάση των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, σχήμα ράμφους, μήκος ποδιών) και συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα παρατήρησης πουλιών από το εκπαιδευτικό υλικό «Ανακαλύπτοντας τη φύση της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου» του Φ.Δ.                                                                 Παράλληλα ενημερώθηκαν για την οικολογική, κοινωνική και οικονομική αξία του υγροτόπου πριν την αποξήρανσή του αλλά και την αναγκαιότητα του έργου επανασύστασης της λίμνης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προωθητικών υλικών που αφορούσαν σε κονκάρδες φέροντας το λογότυπο και την επωνυμία της προστατευόμενης περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας. Είδαν τα εκθέματα του Μουσείου και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο για τον ιδιόμορφο, σχεδόν πρωτόγονο, τρόπο ζωής των παρακάρλιων κατοίκων στην υγρή αγκαλιά της Βοιβηϊδας, αλλά και τον θάνατο του βάλτου, την αποξήρανση της λίμνης, τη ζωή στα παρακάρλια χωριά και τον αγώνα των αγροτών για απόκτησης γης. 








Δεν υπάρχουν σχόλια: