Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008

Συνέντευξη του Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κοσμάνου ΝικόλαουΕπιδίωξή μας είναι η θετική στάση των μαθητών για το σχολείο και το ενδιαφέρον για μάθηση.

--Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη ζωή σας;
Δ/ντής: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελάτεια Λάρισας. Τελείωσα το Γυμνάσιο και το Λύκειο Συκουρίου. Το 1983 τελείωσα την Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας. Τώρα μένω στη Λάρισα, είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.
-- Πώς βλέπετε τους μαθητές;
Δ/ντής: Οι μαθητές μας είναι καλά παιδιά και τους αξίζει πιστεύω ο ανάλογος σεβασμός. Με το ενδιαφέρον τους και την εργασία τους μπορούμε να κάνουμε το σχολείο μας μια «κυψέλη» συνεργασίας που δε θα έχει μέλισσες, αλλά παιδιά.
---Οι μαθητές είναι καλοί μαζί σας;
Δ/ντής: Έχουμε φιλότιμους και υπάκουους μαθητές και θα έλεγα πως όλοι τους κάνουν προσπάθεια να προσαρμοστούν στους κανόνες του σχολείου, όσο βέβαια η παιδική τους ηλικία το επιτρέπει. Αυτό δεν το έχω διαπιστώσει μόνο εγώ, αλλά και οι υπόλοιποι δάσκαλοι του σχολείου μας. Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές που έχουμε, αλλά και για τις οικογένειές τους.
---Μπορείτε να κάνετε το σχολείο πιο χρωματιστό;
Δ/ντής: Ναι. Πράγματι, τα χρώματα δίνουν χαρά, ικανοποίηση και ομορφιά. Το χρώμα μπορεί να αλλάξει τη μορφή του κτιρίου, όπως κι εσείς κάνετε με τα χρώματα που βάζετε στις ζωγραφιές σας και τις κάνετε μοναδικές και όμορφες. Να είστε σίγουροι πως θα λάβουμε υπόψη και τις δικές σας προτιμήσεις, όταν έρθει η ώρα να γίνει ελαιοχρωματισμός του σχολείου.
---Τιμωρείτε τα παιδιά που γράφουν στους τοίχους;
Δ/ντής: Όχι. Σκοπός του σχολείου δεν είναι να τιμωρεί. Όπως γνωρίζετε όμως το σχολείο λειτουργεί με κάποιους κανόνες. Όταν αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας και προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας σ’ αυτούς δε χρειάζεται πιστεύω να μιλάμε για τιμωρίες. Αν βάλει ένας από εσάς μια τελεία στον τοίχο πιθανόν να μη φαίνεται. Αν προσθέσετε όλοι σας από μια τελίτσα τότε θα σχηματιστεί μια γραμμή που δε θα σας αρέσει καθόλου.
---Πως θα πείσουμε τα παιδιά να συμμετέχουν περισσότερο στην ανακύκλωση χαρτιού και μπαταριών;
Δ/ντής: Τίποτα δεν είναι εύκολο. Χαίρομαι για την πρωτοβουλία που πήρε η τάξη σας να υπενθυμίζει κάθε Παρασκευή σε όλα τα τμήματα του σχολείου την προσπάθεια της ανακύκλωσης που κάνουμε. Ελπίζω να συνεχίσετε την προσπάθεια αυτή. Αν καταλάβουμε την αξία της ανακύκλωσης, τότε η προσπάθεια δε θα σταματήσει σε όλη μας τη ζωή και θα κερδίζουμε όλοι μας.
-- Για τον κήπο του σχολείου μας τι έχετε να πείτε;
Δ/ντής: Στο σχολείο μας έχουμε ένα μικρό κήπο. Με τη φροντίδα τη δική σας, των υπόλοιπων συμμαθητών, των δασκάλων και των γονιών σας μπορεί να γίνει πιο όμορφος. Όλοι μας θέλουμε πιστεύω ένα όμορφο και πράσινο σχολικό περιβάλλον. Ας μη ξεχνούμε πως και αυτό το κοντινό μας περιβάλλον αποτελεί μέρος του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος που στις μέρες μας έχει την ανάγκη προστασίας και φροντίδας περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
---Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι αμέσως, τι θα αλλάζατε;
Δ/ντής Δυστυχώς «μαγικά ραβδιά» δεν υπάρχουν παρά μόνο στα παραμύθια. Έχω την εντύπωση πως το σχολείο μας λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί με πολύ καλούς ρυθμούς. Αγωνιούμε και ενδιαφερόμαστε πάντα για την καλύτερη λειτουργία. Θέλουμε τις δικές σας ιδέες και τις ιδέες όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται στη λειτουργία του σχολείου. Είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε και να καθιερώσουμε το συλλογικό τρόπο εργασίας, ώστε οι ιδέες να μη μένουν μόνο στα λόγια ,αλλά να μετατρέπονται σε έργα. Έτσι θα βρίσκουμε κάθε φορά την πιο καλή και πιο αποτελεσματική λύση στη λειτουργία του σχολείου. Η «κίνηση» από όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις είναι χαρακτηριστικό του «ανοικτού» σχολείου, όπως το απαιτεί η εποχή μας.
---Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Δ/ντής: Σκοπός του σχολείου είναι να ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες τις κοινωνίας. Είναι απαραίτητος ένας σωστός σχεδιασμός με συγκεκριμένους στόχους. Στο σχεδιασμό αυτό πιστεύω πως μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας μαθητές, δάσκαλοι και γονείς, ώστε μέσα σε μια ευχάριστη και δημιουργική σχολική ατμόσφαιρα να ενώνουμε τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση των προγραμματισμένων στόχων μας. Είναι καλό να απολαμβάνουμε τη δημιουργία και να μοιραζόμαστε τη χαρά και την ικανοποίηση στο χώρο του σχολείου. Θέλουμε οι μαθητές μας να έρχονται στο σχολείο με καλή διάθεση και να επιστρέφουν στα σπίτια ικανοποιημένοι και χαρούμενοι.
--- Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε.